5 999 on ikävä luku Parikkalassa

Parikkala ei ole muuttotappiokunta. Uukuniemelle houkutellaan lapsiperheitä.

ANSSI KEMPPINEN

PARIKKALA. Parikkalan asukasluku on tippunut alle kuuden tuhannen. Väestörekisterin mukaan parikkalaisia oli runsas viikko sitten perjantaina tasan 5 999.

– Se on psykologisesti huono luku. Tuntuu anttilan hinnalta, sanoo Parikkalan hallintojohtaja Marjatta Laukkanen.

Käytännössä väkiluvun lasku alle 6 000:en ei merkitse juuri mitään. Raja ei muuta valtuuston kokoa, mutta jossain tapauksissa luvuilla voi olla vaikutusta kunnan edustajien määrään alueellisissa toimielimissä.

Kunnan imagoa viitosella alkava asukasluku kuitenkin himmentää.

Syynä väestön vähenemiseen on yksinkertaisesti kuolleiden suuri määrä suhteessa syntyneiden määrään. Tänä vuonna Parikkalassa on kuollut 94 ihmistä ja syntynyt 27 vauvaa.

Muuttotappiota taas ei juurikaan ole. Tänä vuonna Parikkalasta on muuttanut pois 185 ja tullut saman verran eli 185 asukasta.

– Olen aina sanonut, ettei tämä ole muuttotappiokunta, sanoo Laukkanen.

Eniten Parikkalasta on muutettu Lappeenrantaan, Savonlinnaan, Joensuuhun ja Helsinkiin. Parikkalaan on taas muutettu useimmiten Lappeenrannasta, Punkaharjulta, Rautjärveltä ja Savonlinnasta.

Perusuukuniemeläinen Jukka Hietanen on kokenut tyypillisen maalaiskunnan muuttoliikkeen vaikutuksen. Hietasen kouluaikaisista kavereista suurin osa on muuttanut lähikuntiin ja -kaupunkeihin tai Etelä-Suomeen.

– Uukuniemellä on alle eläkeikäisiä paljon vähemmän kuin eläkeläisiä, toteaa Hietanen.

Paluumuuttajat ovat usein eläkeläisiä, mutta ilokseen Hietanen on nähnyt myös monen lapsiperheen muuttaneen Uukuniemelle.

Uukuniemellä onkin alkanut projekti, jossa houkutellaan paikkakunnalle uusia asukkaita. Toiveena ovat lapsiperheet, jotta lähikoulu eli Kummun kyläkoulu saisi lisää oppilaita ja säilyisi kunnan lakkautussuunnitelmista huolimatta.

– Kyllä muuttaja tietysti tarvitsee täällä myös työpaikan, sanoo Hietanen.

Jukka ja Anne Hietasella on kaksi lasta, joista Atte on yhden ja 9-vuotias Jutta käy Kummun kyläkoulua. Hietasetkin toivovat koulun säilymistä.

– Toivottavasti Atte saa lisää saman ikäisiä kavereita tänne, ja voi käydä koulua Kummussa.

Uukuniemen Neuvolassa terveydenhoitaja Lea Moller ei ole ainakaan vielä nähnyt työssään väestökadon vaikutuksia. Mollerin työnkuva tosin kattaa koko väestön.

– Influenssarokotuksia on nyt paljon. Tänä vuonna Uukuniemen alueella on syntynyt jo neljä lastakin.

Moller toteaa, että neljä on ollut viime vuosina alueen tyypillinen vauvamäärä, mutta vuonna 2002 syntyi yhdeksän lasta. Uusia neuvola-asiakkaita on tullut myös muuttaneiden lapsiperheiden mukana.

– Juuri kuulin, että viime viikolla paikkakunnalle olisi muuttanut perhe, jossa on kolme alle kouluikäistä lasta.

Tosiasia on kuitenkin se, että isot ikäluokat siirtyvät eläkkeelle ja hautajaisia on Parikkalassa entistä enemmän. Väestön väheneminen Parikkalasta senkun vain kiihtyy, jos muuttovoittoa ei synny.

– Pysäyttäjäksi tarvittaisiin iso työpaikka, joka toisi samalla lapsiperheitä kuntaan, sanoo Laukkanen.

Vielä vuoden 2005 alussa parikkalaisia oli 6 227.

KUVATEKSTI

ANSSI KEMPPINEN

Jukka Hietanen toi Atte-poikansa Uukuniemen neuvolaan.

Parikkalassa hautajaisia pidetään vuodessa runsaasti enemmän kuin kastetilaisuuksia.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen