Taloudellinen taantuma kurjistaa koulukiinteistöjä Lappeenrannassa

Kasvatus- ja opetustoimella on hurjat investointitarpeet. Armilan koulun peruskorjaus viivästyy.

LAPPEENRANTA. Taloustaantuma uhkaa koulu- ja päiväkotiverkon mittavaa investointiohjelmaa Lappeenrannassa. Kasvatus- ja opetustoimen ensi vuoden tarpeista saataneen toteutetuksi puolet. Toinen puoli siirtyy tuleville vuosille, mikä siirtänee vuosien 2010 ja 2011 tarpeita tuonnemmaksi.

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto käsittelee vuoden 2009 talousarvioesitystä tänään maanantaina. Kasvatus- ja opetustoimen isoista investointikohteista listalla ovat Alakylän päiväkodin rakentaminen (600 000 euroa), Lappeen päiväkodin rakentaminen (2 500 000) ja Peltolan koulun peruskorjaus (2 750 000).

Kaupunkirakentamisen niukka ohjelma siirtää ensi vuodelle aiottua Kasukkalan koulun peruskorjausta ja laajennusta (1 520 000). Lauritsalaan suunnitellun päiväkodin rakentamisen aloittamista taas lykkää mahdollisuus jatkaa päiväkotitoimintaa Kaukaan ja Parkkarilan vuokratiloissa vuoteen 2011.

KASVATUS- JA opetustoimi on Lappeenrannan kaupungin tiloista vastaavan tilakeskuksen suurin asiakas. Tilakeskus rakentaa budjettiesityksen mukaan ensi vuonna kahdeksalla miljoonalla eurolla.

Niistä kuusi miljoonaa menee kouluihin ja päiväkoteihin. Koulu- ja päiväkotiverkon tuleva tarve on 55 miljoonaa euroa.

– Peruskorjausten välinen aika on venynyt kovin pitkäksi, ja koulut ovat vanhoja rakennuksia, kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg sanoo.

– Koulut eivät ole erityisen huonossa jamassa. Niiden terveellisyys ja turvallisuus saavat paljon huomiota, tilakeskuksen johtaja Jaakko Vatanen kertoo.

Peltolan koulun peruskorjauksen yhteydessä paljastui kallis sisäilmayllätys. Vatasen mukaan on mahdotonta sanoa, mitä muista korjauskohteista löytyy.

– Kaikista kohteista teetetään aina laaja kuntokartoitus. Ongelmat paljastuvat viime kädessä, kun aletaan rakentaa ja purkaa rakennusosia.

KOULU- JA päiväkotiverkon uudistamisesta päätettiin Lappeenrannassa viime viikolla. Uudistuksen kulmakiven Armilan koulun peruskorjaus saa budjettiesityksessä puolet (100 000 euroa) pyydetystä. Tilakeskuksen rakennuttajainsinöörin Mika Sutisen mukaan korjaaminen siirtyy suunnitellusta.

– Armilan peruskorjauksen piti alkaa vuosina 2010 ja 2011, mutta suunnitteluraha on tulossa vuosille 2009 ja 2010, joten aloitus on mahdollisesti vuosina 2011 ja 2012, mutta ei siihen olla otettu edes kantaa. Hanke on valtava eikä suunnitelma ole vielä edes valmiina.

Kouluverkkouudistusta tarkastellaan oppilasennusteiden mahdollisten muutosten valossa ensi syksynä. Willbergin mukaan myös taloutta seurataan.

– Jos näyttää siltä, että investointeja ei pystytä tekemään, niin toki joudutaan miettimään, mitä lykätään.

Varasuunnitelmaa ei toistaiseksi ole.

VALTION ensi vuoden budjettiin on tulossa 30 miljoonan euron lisäraha koulujen korjauksiin. Rakentamisen ja talouden elvyttämiseen tarkoitettua rahaa voi hakea joko aikaistuviin, vuonna 2009 alkaviin, valmiiksi suunniteltuihin tai homeongelmien korjaamiseen liittyviin hankkeisiin. Etusijalla ovat peruskorjaukset.

– Lappeenrannassa mahdollisia esityksiä hankkeiksi ei ole kauhean paljon. Yksi kohde on Peltolan koulu, jonka urakkatarjoukset saataneen perjantaina ja jota ensimmäisenä esitetään. Tutkinnan alla on Kesämäen koulun E-rakennus ja Kasukkalan koulun peruskorjaus ja laajentaminen, Mika Sutinen kertoo.

Aiemmin valtionapu kouluinvestointeihin on ollut 11 miljoonaa vuodessa Etelä-Suomen läänin alueella. Lappeenranta on saanut viime vuosina valtionapua Myllymäen ja Lauritsalan koulujen investointeihin. Opetusministeriö päättää valtion ensi vuonna avustamista investointihankkeista helmi–maaliskuussa.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö