Hymypoika palasi kovaan paikkaan Namikan avuksi

ANSSI SILVENNOINEN LAPPEENRANTA. Keskellä keskiviikkoyötä Lappee

ANSSI SILVENNOINEN

LAPPEENRANTA. Keskellä keskiviikkoyötä Lappeenrantaan saapunut Chanan Colman pallotteli jo aamupäivällä urheilutalon parketilla Lappeenrannan NMKY:n harjoituksissa. Nukuttuja tunteja oli kertynyt yhden käden sormilla laskettava määrä, mutta tuttu hymy pysyi naamalla.

Urheilutalon palloilusali oli Colmanille perusteellisen tuttu Namikan kultakausilta 2005 ja 2006, mutta tuttuja naamoja ympärillä pyöri verrattain vähän. Pisimmät turinasessiot tanskalaisvahvistus kävikin mestaruuskausilla mukana olleiden Pasi Riihelän ja Lassi Tuovin kanssa.

– Tiedän ennestään myös HL Colemanin, joka pelasi samaan aikaan Israelissa. Annoin hänestä ennen kauden alkua tietoja Pasille, joka niitä kyseli. Tiedän myös tämän Hongan hepun, Colman vinkkaa juomapulloa hypistelevän Viljami Vanjoen suuntaan.

Kevään 2006 voitonjuhlien jälkeen Colman suuntasi Suomesta äitinsä kotimaahan Israeliin. Kaksi seuraavaa kautta kului maan pääsarjan pikkuseuroissa.

– Henkilökohtaisesti peli sujui hyvin, mutta joukkueena meidän menestys jäi keskinkertaiseksi. Täksi kaudeksi halusin päästä menestyvään ryhmään, Colman kertoo.

Kesällä Colman solmikin sopimuksen Israelin hallitsevan mestarin Hapoel Holonin kanssa. Yhteiselo jäi kuitenkin lyhyeen, sillä Colmanin ja seuran tiet erosivat jo lokakuun puolivälissä.

– Seuralla oli ongelmia, sillä he menettivät pääsponsorinsa. Jätin joukkueen ammatillisista syistä, kun tilanne ei ollut sellainen kuin odotin.

Pettymyksen jälkeen Colman jätti Israelin taakseen ja palasi kotimaahansa. Lokakuun lopussa Tanskan pääsarjan Roskilde yllätti kannattajansa esittelemällä maajoukkuetason vahvistuksen, kun Colman hölkkäsi parketille numero 13 selässään.

– Halusin pysyä kotona perheeni luona ja sanoinkin agentilleni, että olen Tanskassa jouluun asti. Sitten Lassi otti yhteyttä ja kysyi, että mitäs mieltä olisit, jos tulisit auttamaan, Colman sanoo.

Colmanille olisi ollut muitakin ottajia, mutta 24-vuotias pelimies tarttui tutun seuran vastuulliseen pestiin.

– Lappeenrannasta tuli mestaruusvuosien myötä

erityinen paikka minulle. Tunnen myös olevani vähän velkaa Namikalle.

Colman on seurannut viime vuodet tiiviisti Namikan taivalta, eikä seuran viime kesän finanssikriisi jäänyt pelintekijältä huomaamatta.

– Namika on kulkenut kuoppaista tietä. Ongelmia oli jo nähtävissä silloin, kun pelasin viimeksi täällä. Työt kasaantuvat liiaksi, jos yksi ihminen on valmentaja ja toiminnanjohtaja, Colman toteaa.

– Olen kuullut, että nyt mukana olevat tekevät paljon työtä auttaakseen seuraa eteenpäin. Namikalla on hieno historia. Olisi ollut väärin, jos seuran olisi annettu kaatua.

Colmanin silmissä kiiluu jo uusi mestaruuspokaali, vaikka Namika taisteleekin sarjassa mestaruuden sijasta pääsystä pudotuspeleihin. Kolmen viikon kuluttua pelattavassa Suomen cupin finaalissa Namika kohtaa Torpan Pojat.

– Uskon pystyväni antamaan joukkueen nuorille takapelaajille tukea kovissa peleissä. Pyrin muutenkin auttamaan kentällä muita niin paljon kuin pystyn.

Päävalmentaja Jarmo Laitinen kertoo, ettei Namika muuta pelissään tietoisesti mitään, vaikka pelinjohtaja vaihtuikin.

–Pallo tulee silti varmasti elämään enemmän. Jää nähtäväksi, onko se hyvä vai huono asia. Puolustuspäässä tulemme olemaan Colmanin myötä parempia, sillä Jerel oli siellä vähän vaisu, Laitinen sanoo.

KUVATEKSTI

PEKKA HÖLKKI

Chanan Colman uskoo kehittyvänsä Namikassa entisestään. Tanskalainen kertoo haluavansa pelata tulevaisuudessa Etelä-Euroopan arvostetuissa sarjoissa.

CHANAN COLMAN

Syntynyt 10.3.1984 Tanskassa

192 senttiä, takamies

Isä amerikkalainen, äiti israelilainen

Kuulunut Tanskan maajoukkueeseen vuodesta 2002

LrNMKY:ssä Suomen mestaruudet 2005, 2006, Suomen cupin voitto 2006 ja Korisliigan pudotuspelien MVP 2006

Israelin pääsarjassa 2006-2008 53 ottelua keskiarvoilla 8,9 p, 2,4 lp, 1,8 s ja 24 min

Tanskan pääsarjassa syksy 2008 kuusi ottelua keskiarvoilla 22,6 p, 5,6 lp, 4,1 s ja 34 min

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen