Imatran luottamuspaikkojen jako ei ole vielä edennyt kosintaan

Muut ryhmät odottavat, millaiseen ratkaisuun demarit päätyvät omassa vallanjako-kamppailussaan. Perussuomalaisten Arto Siitonen ei pidä mahdottomana yhteenliittymien syntymistä.

IMATRA. Imatran poliittisten ryhmittymien ensimmäinen yhteisneuvottelu kunnallisvaalien jälkeen oli sopuisan tunnusteleva.

Imatran vaalien suurimman voittajan perussuomalaisten Arto Siitonen kuvasi tapaamista kuin nyrkkeilyottelun avauseräksi. Kukaan ei pyrkinyt ratkaisemaan ottelua tyrmäysiskulla, vaan kyse oli enemmänkin tunnustelevista iskujen, tai tässä tapauksessa ajatusten vaihdosta.

Varsinainen kamppailu alkaakin vasta seuraavassa kokouksessa 17. päivänä marraskuuta. Sitä ennen ryhmittymät pohtivat seuraavan vaalikauden asiatavoitteita ja omaa luottamushenkilötilannettaan omissa ryhmissään.

Ainakin seuraavaan kokoukseen ryhmät lähtevät sillä mandaatilla, jotka ne yksin vaaleissa saivat. Puolueiden yhteenliittymiä ei ole luottamushenkilöpaikkajakoa varten vielä syntynyt, ellei mukaan lasketa keskustaa ja kristillisdemokraatteja, jonka olivat jo kunnallisvaaleissa vaaliliitossa.

Varsin ratkaisevaksi nousee demareiden porukkapäätös. Demarit ovat koolla 13. marraskuuta.

ELLEI MUITA liittoutumia tule, niin demarit ja kokoomus jakavat keskenään kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajuudet.

Demarit saisivat kaupunginhallitukseen viisi paikkaa, kokoomus kolme ja yhden paikan saisivat perussuomalaiset, keskusta ja kristillisdemokraatit. Vihreät ja vasemmistoliitto jäisivät ilman hallituspaikkaa.

– SDP saa suurimpana ryhmänä valita, kumman se haluaa: hallituksen vai valtuuston puheenjohtajuuden. Vielä maanantaina he eivät tätä tienneet. Meille sopii kumpi tahansa, maanantain neuvotteluissa mukana ollut kokoomuksen Ismo Pöllänen sanoo.

SDP:n Imatran kunnallisjärjestön puheenjohtajan Heikki Tannisen mukaan on tärkeää, että kaikki valtuuston valitut poliittiset ryhmät saavat edustajansa ainakin johonkin lautakuntaan. Demarien omaan tilanteeseen Tanninen ei halua vielä ottaa kantaa.

– Kysymme omilta edustajiltamme heidän halukkuuttaan ja kiinnostustaan luottamushenkilöpaikoille. Uskon, että marraskuun 13. päivän kokouksessa lyömme lukkoon kantamme myös puheenjohtaja-asiassa.

ARTO SIITOSEN mielestä henkilövalintoja ja asiakysymyksiä ei voida kokonaan irrottaa toisistaan. Perussuomalaiset haluavat saada äänensä kuuluviin niin hallituksessa kuin lautakunnissakin.

– Jos asiakysymyksissä tulee jatkoneuvotteluissa nykyistä suurempia näkemyseroja, voi se vaikuttaa myös henkilövalintoihin tai jopa erilaisten ryhmien muodostumiseen. Me olemme valmiit keskustelemaan kaikista asioista kaikkien kanssa, Siitonen korostaa.

KESKUSTAN Ismo Harju luonnehtii neuvottelujen käynnistymistä verkkaiseksi ja hyvinkin tunnustelevaksi.

Harjun mielestä ei ole tarkoituksenmukaista, että jotkut valtuustoon valitut ryhmät jätettäisiin esimerkiksi lautakuntatasolla kokonaan päätöksenteon ulkopuolelle.

Harju uskoo muutamien asioiden nousevan kaikissa ryhmissä seuraavan valtuustokauden avainalueiksi. Tällaisia asioita ovat kuntatalous ja palvelurakenne.

Arto Siitonen ja Ismo Pöllänen nostavat näiden rinnalle muun muassa seutukunnallisen yhteistyön ja maakunnallisen sosiaali- ja terveyspiirin.

SDP saa suurimpana ryhmänä valita, kumman he haluavat: hallituksen vai valtuuston puheenjohtajuuden.

Ismo Pöllänen

Me olemme valmiit keskustelemaan kaikista asioista kaikkien kanssa.

Arto Siitonen

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen