Taiston päivänä Savitaipaleella runous kohtaa tanssin ja musiikin

Velka elämälle tuo paikalliset musiikkiteatterin tekijät jälleen kerran näyttämölle. Taisto Taalikainen sävelsi esitystä varten joukon suosikkirunojaan.

ANNE KOKKONEN

SAVITAIPALE. Europaeus-musikaalin ja Läkkiseppä Lindbladin tekijät ovat palanneet yhteen. Savitaipaleella harjoitellaan taas musiikkinäytelmää.

Kiitos tapahtuneesta kuuluu Taisto Taalikaiselle, eläkkeellä olevalle musiikinopettajalle ja kaikkien paikallisten musiikkiproduktioiden horjumattomalle tukijalalle. Pitkäaikainen haave lausuntaillan järjestämisestä lähti lentoon, kun Taalikainen keksi ruveta säveltämään lempirunojaan.

– Siitä se ohjelmisto alkoi muotoutua. Kymmenkunta runoa tosin putosi heti pois aikapulan takia, kun ohjelmaa alettiin tosissaan katsoa, Taalikainen muistelee.

TAALIKAINEN ja ohjaajaksi pyydetty opettajakollega Leena Saikkonen halusivat kokonaisuuteen jonkinlaisen juonen. Runo-ilta piirtääkin kaaren suomalaisen miehen elämästä.

Kaaren alussa ovat rakkausrunot monesta näkökulmasta tarkasteltuina. Sen jälkeen vuoron saivat luontorunot ja menneen muistelut elämän realismia unohtamatta. Sotarunot muodostavat oman osuutensa, ja lopuksi palataan uudelleen rakkausrunojen ääreen.

Illan tekstit ovat mitallisen runon suomalaisilta mestareilta: Eino Leinolta, Aaro Hellaakoskelta, Katri Valalta, Elina Vaaralta, Kaarlo Sarkialta, Yrjö Jylhältä ja P. Mustapäältä. Taalikaisen omien sävellysten ohella kuullaan myös Toivo Kärjen, Kaj Chydeniuksen ja Sulho Rannan musiikkia.

– Kaikki runot ovat minulle henkilökohtaisesti läheisiä, muutama on kokonaisuudenkin kannalta tärkeä, Taalikainen toteaa.

Kaarlo Sarkian Velka elämälle nousee Leena Saikkosen mukaan esiin vahvana huippukohtana. Tämä runo on myös antanut nimen koko esitykselle.

– Taisto panee tässä peliin kaiken ammattitaitonsa ja luovuutensa. Tämä esitys on yksi huipennus hänen urallaan, Saikkonen arvioi.

RUNOMUSIKAALIA valmistellaan mittavalla joukolla, sillä pelkästään kuorossa on mukana noin 20 laulajaa. Nelihenkisen orkesterin ja seitsemän tanssijan lisäksi näyttämöllä nähdään myös lausuja Tuula Hurskainen sekä harmonikan- ja viulunsoittaja. Kaikkiaan tekijöitä on lähes 50.

– Kaikki Puumalan puolesta näytti viime kesänä Puumala-ilmiön televisiossa. Miten paljon Suomessa onkaan pieniä paikkakuntia, joissa tehdään ja osataan vaikka mitä, tähdentää Taalikainen.

– Ihailla pitää savitaipalelaisten antaumusta, vaikka jokainen osallistuja saakin tästä tosi paljon itselleen, Saikkonen säestää.

l l l

Velka elämälle -esityksen ensi-ilta on perjantaina 7. marraskuuta kello 19 Savitaipaleen Europaeuksen koulun auditoriossa. Lippuja voi varata Maire Taalikaiselta.

KUVATEKSTI

MARLEENA LIIKKANEN

Velka elämälle -esityksen perjantainen ensi-ilta on samalla Taisto Taalikaisen 70-vuotisjuhla.

Heino Muukka istuu miessakin kanssa nuotiotulilla savitaipalelaisten uudessa runomusikaalissa.

P. Mustapää vie Veikko Nenosen ja Minna Häklin kohtaukseen tanssilavalle.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen