Maakunnan yritysten veroeurot tehtiin viime vuonna teräksestä

Imatra ja Lappeenranta ovat lähes tasoissa sadan suurimman yrityksen yhteenlasketussa tuloksessa.

HANNU OJALA

Etelä-Karjalan yritysten veroeurot tehtiin viime vuonna teräksestä. Ovako Barin tuloskunto jatkui, ja se on maakunnallisista yrityksistä edelleen ylivoimaisesti suurin veronmaksaja.

Verotettavaa kertyi 53,1 miljoonasta euroa. Tulos parani yli kymmenellä miljoonalla.

Muutoinkin metalliteollisuuden osuus maakunnan sadan suurimman yrityksen listalla vahvistui. Lappeenrantalainen Larox Oy on kasvattanut kahden viimeisen vuoden aikana liiketuloksensa kolminkertaiseksi. Se oli nyt 12,5 miljoonaa euroa.

Viime vuosi tiesi hyvää tuloskehitystä konepajapuolella myös imatralaiselle Rämö Oy:lle, joka toisena vuotena peräkkäin kaksinkertaisti liiketuloksensa.

Terästeollisuuden vimmaisesta kehityksestä sai osansa myö kauppa. Lappeenrannassa teräksen tukkukauppaa tekevän EL-Expressiin liiketulos nousi 1,3 miljoonaan euroon. Elena Multasen yritys tuo suomalaisille tukkureille mustia ja kirkkaita teräksiä Venäjältä sekä Ukrainasta.

Venäjään liittyvän liiketoiminnan nousua ilmentää myös Imatralla toimivan International Paperin myyntikonttorin yli kahteen miljoonaan euroon nouseva tulos, joka on lähes kymmenkertaistunut vuodesta 2005.

Etelä-Karjalan eniten veroja maksaneiden yritysten nimilista on tuttua luettavaa. Tänä vuonna 23 yrityksen verotettava tulos nousi yli miljoonan euron.

Etelä-Karjalan sadan suurimman yrityksen ryhmästä 49:n kotipaikka on Lappeenrannassa, 22:n Imatralla ja yhdeksällä Joutsenossa. Yritysten verotettavasta tuloksesta 48 prosenttia syntyi Lappeenrannassa, 41 Imatralla ja neljä Joutsenossa.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala