Oikeus hylkäsi valituksen Kaukaan biovoimalasta

VAASAN hallinto-oikeus on hylännyt Kaukaan Voiman biovoimalaitoksen rakentamisesta tehdyn valituksen

VAASAN hallinto-oikeus on hylännyt Kaukaan Voiman biovoimalaitoksen rakentamisesta tehdyn valituksen. Hallinto-oikeuden mielestä Lappeenrantaan UPM:n Kaukaan tehtaan alueelle rakennettava voimala täyttää kaikki viranomaismääräykset kaavoituksen, päästöjen ja melun osalta.

Uusi voimala ei hallinto-oikeuden näkemyksen mukaan myöskään aiheuta kohtuutonta rasitusta lähialueen asuinkiinteistöille saati ympäristön viihtyisyyden vähenemistä tai pilaantumista.

KAUKAAN tehtaan naapurustossa asuva yksityishenkilö oli valittanut Vaasaan ympäristöluvasta, jonka Itä-Suomen ympäristölupavirasto oli myöntänyt Kaukaan Voiman voimalalle.

Valittaja vaati ympäristöluvan ja toiminnan aloittamisluvan kumoamista. Lisäksi hän vaati, että toiminnanharjoittaja tai laitoksen omistaja velvoitetaan korvaamaan alueen asunnonomistajille aiheutuvat terveys- ja viihtyvyyshaitat sekä taloudelliset menetykset.

Valittajan mielestä uusi voimala aiheuttaa terveydelle haitallisia päästöjä sekä melua, minkä vuoksi alueen omistusasuntojen arvo laskee ja myytävyys heikkenee.

VALITUKSESTA pyydettiin vastineet Kaakkois-Suomen ympäristökeskukselta, Lappeenrannan kaupunginhallitukselta ja kaupungin ympäristö- ja rakennuslautakunnalta.

Ympäristökeskuksen mukaan uusinta tekniikkaa käyttävä laitos jopa vähentää päästöjä nykyisestä, vaikka energiantuotanto lisääntyy. Myös kaupungin vastineissa torjuttiin valittajan väitteet paikkansa pitämättöminä.

Vaasan hallinto-oikeus ei tutkinut lainkaan valittajan esittämää vahingonkorvausvaatimusta, koska asia ei kuulu hallinto-oikeuden toimivaltaan. Ympäristölupa-asioissa voidaan käsitellä vain vesistön pilaantumisesta aiheutuvien vahinkojen korvauksia.

Kaukaan Voiman uusi, 410 megawatin voimala on Pohjolan Voiman ja Lappeenrannan kaupungin energiayhtiön yhteishanke. Biopolttoainetta käyttävä laitos tuottaa Kaukaan tehtaille höyryä ja sähköä ja Lappeenrannan Energialle kaukolämpöä ja sähköä.

Voimalaa on rakennettu noin puolitoista vuotta, ja sen pitäisi valmistua vuoden 2010 alussa. Voimalan rakentaminen maksaa noin 240 miljoonaa euroa, josta Lappeenrannan kaupungin osuus on reilu sata miljoonaa.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen