Rakentaminen kasvanut hurjasti Lappeenrannassa

Lappeenrannan yritykset ovat palkanneet lähes 2 000 ihmistä lisää vuoden 2003 jälkeen. Vain teollisuuden henkilöstömäärä on vähentynyt.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANTA. Rakentaminen on ollut tuoreen tilaston mukaan hurjaa viime vuosina Lappeenrannassa. Sen liikevaihto on yli kaksinkertaistunut ja henkilöstön määrä on kasvanut yli neljänneksellä vuoteen 2003 verrattuna.

Rakentamisvauhdin on voinut jokainen todeta myös omin silmin.

Myös palvelualojen kasvu on ollut kovaa, mutta teollisuuden työpaikat ovat vähentyneet.

Kaupan sekä ravitsemus- ja majoitusalan liikevaihto on kasvanut mukavasti, 40 prosentilla.

Rakennusalan henkilöstön määrä on lisääntynyt vuodesta 2003 lähtien 27 prosentilla. Kaupan sekä majoitus- ja ravitsemustoiminnan henkilöstön lisäys on 16 prosenttia ja liike-elämän palvelujen peräti 25 prosenttia vuoden 2003 jälkeen.

Teollisuuden henkilöstömäärä on sen sijaan laskenut neljällä prosentilla.

Kaupunginkanslia on tilannut Tilastokeskukselta tuoreimmat suhdannekatsaustiedot, joiden mukaan Lappeenrannan yritysten keskimääräinen henkilöstömäärä on kasvanut 1 950:llä sitten vuoden 2003.

– Näin ainutlaatuista tuoretta tietoa ei ole ollut ennen tarjolla. Tilastokeskuksen työpaikkatilastot laahaavat aina vuosikausia jäljessä. Nämä suhdannekatsaustiedot perustuvat yritysten maksamiin liikevaihtoverotietoihin ja palkkasummiin, kehitysjohtaja Markku Heinonen kertoo.

Lappeenrannan työpaikkakehitys on ollut erinomainen rakentamisessa ja palveluissa. Se luo Heinosen mukaan melkoisen varjon tuleville vuosille. Teollisuuden ja rakentamisen työpaikat voivat olla vaarassa.

Toimitilakatsauksen tiedot ulottuvat tämän vuoden puoliväliin saakka. Rakentaminen ja palvelualat olivat edelleen hyvässä kasvussa kuluvan vuoden alkupuolella, sekä liikevaihdon että henkilöstön määrän perusteella.

Lappeenrannan yritysten liikevaihto nousi vuoden alkupuolikkaalla keskimäärin kuudella prosentilla edellisvuodesta. Henkilöstön määrä lisääntyi kahdella prosentilla: teollisuudessa se väheni, mutta kasvoi kaupassa sekä majoitus- ja ravitsemusalalla kahdeksan prosenttia.

LAPPEENRANNAN TOIMITILAKATSAUS

Teollisuuden liikevaihto oli vuonna 2007 1,45 miljardia euroa eli 41 % kaikkien yritysten liikevaihdosta, Henkilöstöä oli 4 200 eli 17 % kaikista yrityksistä.

Rakentamisen liikevaihto oli 346 miljoonaa (10%) ja henkilöstö 2 100 (9 %).

Kaupan sekä majoitus- ja ravitsemustoiminnan liikevaihto oli lähes 1,1 miljardia (30 %) ja henkilöstö 4 200 (17 %).

Liike-elämän palveluiden liikevaihto oli 212 miljoonaa (6 %) ja henkilöstö 3 150 (13 %).

Lappeenrannan yritysten yhteinen liikevaihto oli 3,6 miljardia euroa vuonna 2007 ja henkilöstömäärä (mukaan luettuna julkinen sektori) 24 300 ihmistä.

Lähde: Lappeenrannan toimitilakatsaus 2008 (kaupunginkanslian julkaisuja).

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen