Sahojen epävarmoihin näkymiin ei näy helpostusta Etelä-Karjalassa

UPM Kaukaan sahalla aloitettiin yt-neuvottelut maanantaina. Monet maakunnan pienet yritykset ovat joutuneet supistamaan tuotantoaan. Savitaipalelaisen Tiaisen sahan työntekijöitä odottanevat uudet lomautukset vielä tämän vuoden puolella.

NÄKYMÄT Etelä-Karjalan sahoilla ovat vähintäänkin epävarmoja. UPM Kaukaan sahalla aloitettiin maanantaina yt-neuvottelut ensi vuoden lomautuksista ja tuotannon supistamisesta.

Heikko markkinatilanne näkyy myös pienemmissä yrityksissä. Savitaipalelaisella Tiaisen sahalla on pidetty useita seisokkipäiviä syksyn mittaan. Kaikki kolmekymmentä työntekijää lomautettiin alkusyksystä kuudeksi viikoksi.

Toimitusjohtaja Tero Tiaisen mukaan uusiin lomautuksiin on varauduttava.

– Loppuvuoden suunnitelmia ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta lomautukset eivät varmaan vielä pääty tähän.

Tiaisen mukaan sahamarkkinoilla on perinteisesti hiljaista vuodenvaihteen tienoilla, mihin on pakko varautua jollakin tavalla.

– Irtisanomisiin emme lähde. Toimimme jo nyt hyvin pienellä miehityksellä. Jos tästä pitää vielä vähentää, taitaa olla pakko lopettaa tuotanto kokonaan.

LAPPEENRANTALAISESSA, nelisentoista henkeä työllistävässä Kartiopuussa on tehty noin kuukauden ajan lyhennettyä työviikkoa. Sahauspäiviä on vähennetty viidestä päivästä kahteen päivään viikossa.

Kartiopuu sahaa pientä, latvamitaltaan 8-20-senttistä puuta. Suurin osa tuotannosta menee vientiin, muun muassa Egyptiin ja Israeliin.

– Vaikea on tulevaisuutta ennustaa. Puupulaa on ollut jonkin verran, eivätkä kaupatkaan ole oikein vedelleet. Saattaa kestää aika kauankin, ennen kuin tilanne taas piristyy, sanoo toimitusjohtaja Seppo Ahonen.

EPÄVARMAN tilanteen taustalla on sahatuotteiden heikentynyt kysyntä.

– Vasta viimeisen kuukauden aikana on ruvettu huomaamaan, että jonkinlainen taantuma on tulossa. Käytännössä sahoilla on kuitenkin jo viime vuoden syksystä asti näkynyt, että asiakkaat ovat hyvin varovaisia, puheenjohtaja Olli Raunio sahayritysten etuja ajavasta Suomen Sahat ry:stä kertoo.

Tilannetta kurjistaa Raunion mukaan entisestään se, että tukkipuun hinta on pysynyt korkeana, mutta sahatavaran myyntihinta on alhainen.

– Sahat ovat tässä ikään kuin puun ja kuoren välissä.

Raunion mukaan sahojen tulevaisuutta on hyvin vaikea ennustaa yli kuukauden päähän.

– Missään vientimaassamme ei ainakaan tällä hetkellä ei ole näkyvissä mitään merkkiä, että rakentaminen lähtisi vilkastumaan.

MYÖS MONI sahayrittäjä ja puutavarakauppias arvioi tilannetta hyvin varovaisesti.

Sahatavaraa jalostavan ja myyvän puutavarakauppa Räätärin Ky:n yrittäjän Pekka Räätäri näkee tulevaisuudessa toivoa.

– Peruskorjauksille on tulossa oikein hyvä hetki, kun remonteista saatava kotitalousvähennys nousee ensi vuonna. Tulevan miettiminen on tällä hetkellä silti kuin kahvinporoista ennustamista.

Tero Tiainen sen sijaan pitää sahateollisuuden näkymiä todella synkkinä.

– Mitään valopilkkua ei näy. Jos joku markkina paranee, toinen huononee. Tilanne on huono varmasti pitkälle ensi vuoden puolelle.

Tiaisen mukaan ainut ratkaisu on saada puuraaka-aineen hinta alas.

Olli Raunio on pitkällä aikavälillä toiveikas.

– Ilmastokysymysten tullessa yhä ajankohtaisemmiksi ne vaikuttavat myös rakennusmääräyksiin, ja puuhan on ekologisuudessaan aivan ylivoimainen rakennusmateriaali.

Kirjoittaja:
Johanna Sjöholm