Anttila pyrkii Hyrymäkeen viiden vuoden määräajaksi

Ison-Kristiinan uudesta vuokrasopimuksesta ei päästy tulokseen. Muutto Hyrymäen uuteen liikekeskukseen jäi ainoaksi vaihtoehdoksi. Lappeenrannan ympäristö- ja rakennuslautakunta ratkaisee hakemuksen 16. joulukuuta.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANTA. Anttilalle ei löytynyt Lappeenrannasta muita tilavaihtoehtoja kuin Okan parhaillaan nouseva liikekeskus Hyrymäessä. Kesko ja kaupunki ovat aluejohtaja Timo Heikkilän mukaan kääntäneet kaikki kivet ja kannot läpi, mutta muuta ratkaisua ei ole.

Oka ja Anttila jättivät maanantaina kaupungille hakemuksen, jolla ne pyytävät Hyrymäen liikerakennuksen rakennuslupaan viiden vuoden määräaikaista käyttötarkoituksen muutosta.

Muutos mahdollistaisi sen, että Anttila voisi toimia Hyrymäessä viiden vuoden ajan.

Heikkilän mukaan Anttilalla on silloin aikaa hakea Lappeenrannan kaupungin kanssa tavaratalolle kestävä sijoituspaikka, joka täyttää sekä kaavalliset että kaupalliset vaatimukset.

Lappeenrannan kaupungin ympäristö- ja rakennuslautakunta käsittelee Okan Kiinteistö Oy Eteläkadun muutoshakemuksen 16. joulukuuta. Kaupunginhallitus antaa sitä ennen oman lausuntonsa.

Nykyinen ja myös nähtävillä oleva uusi Hyrymäen asemakaava eivät salli Anttilan tai muunkaan vähittäiskaupan suuryksikön sijoittumista alueelle.

Sen sijaan Oka saa kaavamuutoksella lisää kerrosalaa.

Anttila hakee Heikkilän mukaan rakennusluvan käyttötarkoituksen määräaikaisella muutoksella aikalisää kestävän ratkaisun saamiseksi yhdessä kaupungin kanssa.

– Emme hevillä luovu Lappeenrannasta ja sen osaavasta henkilökunnasta.

Anttila avasi ovensa Lappeenrannassa vuonna 1987. Se on toiminut yli 20 vuoden ajan samalla paikalla kauppakeskus Iso-Kristiinassa. Vuokrasopimus päättyy ensi kesänä. Neuvottelut uudesta vuokrasopimuksesta Citycon Oy:n kanssa eivät ole tuottaneet tulosta.

Heikkilän mukaan Hyrymäen liikerakennus on tällä hetkellä ainoa paikka, josta on saatavissa tavaratalokäyttöön riittävä ja kannattavuusedellytykset täyttävä tila.

Anttilalla on Lappeenrannassa 45 työntekijää. Se haluaa pitää henkilökuntansa ja markkina-asemansa Lappeenrannassa. Myös venäläiset ostajat ovat tärkeitä.

– Toiminnan jatkuminen ilman keskeytyksiä on tärkeää. Tavaratalotoiminnan aloittaminen uudelleen mahdollisen katkoksen jälkeen olisi hyvin vaikeata ja taloudellisesti raskasta, Heikkilä totesi.

Jos Anttila pääsee Hyrymäkeen, katkos supistuu noin kuukauteen alennusmyyntikauden ajaksi. Liiketoiminta häiriintyy silloin mahdollisimman vähän. Okan uusi kauppakeskus valmistuu heinäkuun loppuun mennessä.

Anttilan toiminta jatkuu Keskon kenttäjohtajan Veikko Matikan mukaan aika samantyyppisenä kuin nyt Isossa-Kristiinassa. Neliötkään eivät paljon lisäänny, mutta kahdessa kerroksessa sijaitsevat uudet tilat tarjoavat mahdollisuuden muutoksiin.

– Tavaratalolla on uudistumisen tarvetta, ja tavarapainotukset muuttuisivat, vaikka jatkaisimme samassa paikassa.

Anttilalle on varattu Hyrymäestä 5 000 kerrosneliömetrin tilat.

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen sanoo, että pakkotilanteessa lyhyehkön määräajan poikkeusta voidaan harkita, jos Anttilan toiminta uhkaa kokonaan loppua Lappeenrannassa.

– Anttilan pysyvän muuton suhteen kaupungin peruslinja ei ole muuttunut miksikään. Määräaikaan liittyy ehto, että kaupunki ja Anttila aloittavat samanaikaisesti neuvottelut ja selvityksen pysyvän ratkaisun saamiseksi, Miettinen toteaa.

Rakennustarkastaja Mika Sairanen valmistelee kaupungin kannanoton Okan ja Anttilan poikkeamislupahakemukseen. Hän ei halua kommentoida vielä esitystään ja haluaa nähdä ensiksi kaavoituksen ja kaupunginhallituksen lausunnot.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Okan liikerakennuksen seinät nousevat kovaa vauhtia Hyrymäessä. Valmista tulee heinäkuussa. Tiloista on vuokrattu jo 80 prosenttia.

Keskon kenttäjohtaja Veikko Matikka (vas.) ja aluejohtaja Timo Heikkilä haluavat pitää Anttilan jatkossakin Lappeenrannassa.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen