Hälytykset eivät vielä kuulu Imatran uudella paloasemalla

Paksut seinät estävät Virve- ja gsm-puhelinten kuulumisen. Sisälle tarvitaan lisäantenneja. Palomiehet pääsevät muuttamaan uusiin tiloihin joulukuun puolivälissä.

MINNA MÄKINEN

IMATRA. Imatran uusi palolaitos Sulattimolla otetaan käyttöön pari viikkoa aikataulusta jäljessä. Syynä ovat muutamat suunnittelussa taloon jääneet puutteet. Viranomaisten Virve-radiot ja kännykät eivät kuulu paksujen tiili- ja betoniseinien sisällä. Tämä havaittiin käyttöönottotarkastuksessa perjantaina.

– Sonera rakentaa talon sisälle nyt lisäantennijärjestelmän, jotta puhelimet saadaan kuulumaan. Korjaukset maksavat noin 20 000 euroa. Tätä ei oltu huomioitu suunnittelussa, toteaa Imatran palopäällikkö Ulf Westerstråhle.

UUSISSA tiloissa ei myöskään ole letkunpesulinjastoa. Letkuhuolto tehdään, niin kuin tähänkin saakka, Joutsenon paloasemalla.

– Linjasto maksaisi 120 500 euroa. Siihen ei ole rahaa varattu. Mutta nykyinen järjestely ei ole meille iso ongelma.

Jatkossa voidaan Westerstråhlen mukaan ehkä harkita leasing-koneen hankkimista letkunpesuun.

KOLMAS tuliterän rakennuksen puute on paineilmapullojen täyttöjärjestelmän puuttuminen. Järjestelmä sinänsä on olemassa vanhoissa tiloissa, mutta uudesta talosta sopivat tilat puuttuvat.

Räjähdysvaaralliset pullot on täytettävä paikassa, jonka lähellä ei ole ihmisiä. Nyt harkinnassa on paineilmakompressorille sopivan tilan tekeminen rakennuksen yhteyteen.

– Kaikki nämä puutteet kyllä hoituvat, mutta eivät tänä vuonna, toteaa Westerstråhle.

YLEISESTI ottaen Imatran pelastuslaitoksen väki on tyytyväinen siihen, että koko henkilöstö pääsee vihdoin saman katon alle.

– Tähän on nyt päästy monen kymmenen vuoden kädenväännön jälkeen. Se on positiivinen juttu.

Pian ei palomiesten tarvitse juosta hälytyksen saatuaan autoille pihan poikki.

– Nyt pääsemme lähtöajassa meiltä edellytettävään minuuttiin. Tähän asti lähtö on vienyt useita minuutteja, Westerstråhle sanoo.

RAKENNUKSEN kalustus vie vielä tämän viikon. Ensi viikolla pääsee muuttamaan päällystö. Kun hälytykset alkavat kuulua rakennuksessa, on miehistön vuoro. He alkavat totutella uusiin tiloihin puolen kuun tienoilla.

– Ei meillä ole tässä kiire, kun ei olla toiminnallisesti missään kahden asunnon loukussa.

Asemalla 24 tuntia päivystäviä palomiehiä odottavat uudelta tuoksuvat yhden-kahden hengen makuutilat eli valmiushuoneet. Teräksisiä liukuputkia on jopa kolme. Niitä käyttämällä pääsee kerros kerrallaan rivakasti kohti autohallia.

Toimistohuoneita ei uusissa tiloissa ole ollenkaan liikaa. Lisäksi rakennuksesta puuttuu arkistohuone.

WESTERSTRÅHLE olisi mieluummin nähnyt uuden paloaseman nykyistä keskeisemmällä paikalla.

– Väkeä suunnataan kaavoituksella muualle kuin Vuoksenniskan alueelle. Imatralle voi syntyä ykkösriskialueita eli alueita, joihin ei ennätetä kuudessa minuutissa hälytyksestä.

Westerstråhle povaa uudelle paloasemalle kuitenkin kestävää tulevaisuutta.

– Tällä pärjätään seuraavat 30 vuotta.

KUVATEKSTIT

MARLEENA LIIKKANEN

Lasikäytävä yhdistää vanhaa ja uutta. Ulf Westerstråhle katsoo kohti vanhaa paloasemaa.

Pikkupoikien pitää tulla ihastelemaan paloautoja sisäpihan puolelle.

Viimeistelytöissä Jouni Kosonen.

Tatu Koistinen kokoaa johtokeskuksen kalusteita.

UUSI PALOASEMA

Sijaitsee Vuoksenniskantien varressa Sulattimon alueella.

Rakennukseen kuuluu vanhasta kauppalan talosta saneerattu tiiliosa ja lasisella yhdyskäytävällä siihen liittyvä hallirakennus.

Tiiliosassa ovat toimistot, makuu- ja oleskelutilat, keittiö ja ruokailutilat sekä johtokeskus ja kuntosali. Hallissa on 7 auton talli sekä pesu- ja korjaamotilat.

Maksoi 4,3 miljoonaa euroa.

Kirjoittaja:
Minna Mäkinen