Anttilan pääsy Hyrymäkeen on monen mutkan takana

Lain mukaan rakennuksen kaavan vastainen käyttö on mahdollista, mutta luvan saaminen vaatii hyvät perustelut.

HELENA RISSANEN

LAPPEENRANTA. Tavaratalo Anttilan sijoittuminen määräajaksi Hyrymäkeen on lain mukaan mahdollista. Poikkeusluvalla rakennusta voi käyttää kaavan vastaisesti joko pysyvästi tai määräaikaisesti.

Poikkeusluvan myöntämiselle on kuitenkin tiukat reunaehdot. Luvasta ei saa olla haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle.

Jos päätöksestä joku valittaa, Anttilalla ei ole Hyrymäkeen mitään asiaa niin kauan kuin valituksia käsitellään, ja poikkeusluvalla ei ole lainvoimaa.

Päätöksestä voivat valittaa muun muassa naapurit, asianosaiset, kunta, ympäristökeskus ja yhdistykset.

– Poikkeuslupaa ei saa myöntää, jos siitä aiheutuu merkittäviä ympäristö- tai muita haittoja, Kuntaliiton lakimies Ulla Hurmeranta sanoo.

Määräykset ovat häneen mukaansa tiukat, mutta luvan määräaikaisuus antaa kunnalle pelivaraa.

– Jos kyse olisi pysyvästä luvasta, voisi ilman muuta sanoa, ettei ikinä onnistu.

MÄÄRÄAIKAISIA käyttötarkoituksen poikkeuslupia kunnissa on myönnetty.

– Esimerkiksi asunnot voivat olla toimistoina määräajan. Minun tiedossani ei kuitenkaan ole, että tällainen suuri kaupan yksikkö sijoittuisi määräajaksi, Ulla Hurmeranta toteaa.

Hakemus on tehty viideksi vuodeksi, mutta kunta harkitsee, miksi ajaksi se luvan myöntää.

– Lähteekö kauppa tällaisella luvalla muuttamaan, on tietysti eri asia. Muuttokustannukset ovat isot, ja jatkosta ei ole mitään varmuutta, Hurmeranta epäilee.

LAPPEENRANNAN rakennustarkastaja Mika Sairanen toivoo, että päättäjät ottaisivat kantaa niin Anttilan kuin kahvila- ja ravintolatoimintojen ja muiden kauppojen sijoittumiseen Okan liikerakennukseen.

– Toivottavasti rakennusvalvonta ei jää yksin painimaan sijoituspäätösten kanssa, Sairanen sanoo.

Hyrymäkeen voi asemakaavan ja ympäristöministeriön tulkinnan mukaan sijoittaa paljon tilaa vaativan erikoiskaupan liikkeitä, jotka myyvät isokokoisia tuotteita kuten moottoriajoneuvoja ja niiden varaosia ja tarvikkeita, renkaita, veneitä ja veneilytarvikkeita, matkailuvaunuja, huonekaluja, rauta- ja rakennustarvikkeita, maatalous- ja puutarha-alan tuotteita sekä kodintekniikkaa

TULKINTOJEN ulkopuolelle ovat jääneet kahvila- tai ravintolatoiminta, josta kaupunki siis voinee päättää itse.

– En tiedä minkä kokoisia kahviloita sinne on suunniteltu, mutta luultavasti aika pieniä. Ne voisi olla mahdollisia sijoittaa rakennukseen nykyisen kaavan puitteissa, jolloin poikkeamislupa koskisi pelkästään Anttilaa, Sairanen arvioi.

Okan aluejohtajan Kari Metsäkallion mukaan liikerakennukseen olisi tulossa myös vaate- ja kenkäkauppoja ja lahjatavaraliike.

– Mainitut kaupat ovat kyllä tyypillisesti keskustan kauppoja, Sairanen sanoo.

POIKKEUSMENETTELY kuulostaa Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen alueidenkäyttöpäällikön Risto Suikin mukaan ensikuulemalta aika merkilliseltä hankkeelta.

– Tarvitaan hyvät perustelut sille, että tällaista hakemusta voisi käsitellä. Vuokrasopimuksen katkolla olo ei kuulosta riittävältä perusteelta poikkeusluvalle, Suikki sanoo.

Hänen mukaansa poikkeuslupia on tarvittu esimerkiksi tilanteissa, joissa yrityksen olemassaolevat tilat ovat vaurioituneet tulipalossa.

Suikki ei ryhdy ennakoimaan ympäristökeskuksen kantaa ennen kuin on nähnyt asiakirjat.

Liikerakennukseen kaavaillut vaate- ja kenkäliikkeet ja kahvila-ravintolat eivät hänen mukaansa kuitenkaan ole vähittäiskaupan suuryksiköitä, vaan syntymässä on kauppakeskus, joka vie pienliikkeitä kaupungin keskustasta on siten vaikutuksiltaan verrattavissa vähittäiskaupan suuryksikköön.

– Yritystoimintaa emme halua torpedoida, mutta pitäisi kuitenkin toimia kaupungin asettamien sääntöjen puitteissa, Suikki sanoo.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen