Joulukauppa ei hyytynyt Etelä-Karjalassa

EeKoo kirjaa joulumyyntiin 10 prosentin kasvun. Lumi ja pakkanen piristivät urheiluvälinekauppaa.

JOULUMYYNTI on ollut vilkasta Etelä-Karjalan kauppaliikkeissä. Valtakunnassa joulumyynti jää Suomen kaupan liiton mukaan edellisvuoden tasolle, mutta vastaavaa hyytymistä ei ole koettu itärajan pinnassa.

Etelä-Karjalan Osuuskauppa EeKoo tekee joulukuussa jopa huippumyynnin. Toimitusjohtaja Ahti Mannisen mukaan EeKoon koko myynti nousee noin 25 miljoonaan euroon joulukuussa.

– Ihan pitää asiakkaita kiittää siitä, että tekevät itselleen kunnon joulun ja käyttävät siihen meitä.

Manninen iloitsee myös siitä, että lama ei ole EeKoota kohdannut.

– Kirjaamme myyntiin kymmenen prosentin kasvun edelliseen vuoteen verrattuna, joka oli myös huippuvuosi.

EeKoossa kasvua on ollut erityisesti päivittäistavarakaupassa.

– Myös Sokoksen myynti on ollut erittäin hyvä, ja siellä erityisesti venäläisten asiakkaiden osuus on ollut suuri.

Mannisen mukaan venäläiset ovat käyneet ostoksilla joulun alla totuttua vilkkaammin.

– Joulukuussa meillä on ollut venäläisiä asiakkaita jopa kolme kertaa edellisvuotta enemmän. Silloin venäläisiä tuli ostoksille enemmän joulun jälkeen, mutta nyt tässä on tapahtunut jostakin syystä selvä muutos.

URHEILUKAPOISSA on iloittu valkeasta joulusta. Se näkyy selvänä piikkinä myynnissä.

– Edellisen vuoden joulumyyntiin verrattuna olemme menossa plussan puolelle. Kunnon talven ja lumen tulo muutti tilannetta, vaikka marraskuunkin myynti oli edellisvuotta parempi, sanoo Lappeenrannan Intersportin kauppias Mika Laitinen.

Urheilu-Koskimiehenkään myyntiuutiset eivät ole huonoja. Myymäläpäällikkö Juha Karhumäen mukaan joulumyynnin luvut ovat viime vuotta parempia.

– Lumi tuli hyvään aikaan. Se tuo talvisten välineiden kauppaan luontaista kysyntää myös joulun jälkeen, koska pakkaset näyttävät jatkuvan.

Karhumäen mukaan myös venäläiset asiakkaat ovat tehneet ostoksia entiseen tahtiin.

– Odotamme, että heitä on vuoden vaihteen jälkeen liikkeellä entistä enemmän, ja siksi tammikuun ensimmäisen sunnuntain kauppojen aukiolo tuli tarpeeseen.

– Olemme varautuneet siihen, että kaikki venäjänkieliset myyjät ovat silloin asiakaspalvelussa. Siitä tulee hyvä myyntipäivä.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki