Jouluna kassakone rallattaa edellisvuosien tahtiin

Kirjalahjojen ehdoton ykkönen on Sofi Oksasen Puhdistus. Leluista suosiossa ovat perinteinen jääkiekkopeli ja muumilaiva. Suksikauppa odottaa taas lumen tuloa.

TAANTUMASTA ei ole tietoakaan joulukaupassa. Lappeenrannan ja Imatran kaupoissa paketteja kääritään kovalla kiireellä.

– Hyvin sujuu joulukauppa. Numeroiden valossa ihan edellisten vuosien malliin, Imatran Prisman tavaratalonjohtaja Jari Antikainen iloitsee.

Vuoden lahjasuosikkeja Imatran Prismassa ovat perinteinen jääkiekkopeli ja muumilaiva. Ne ovat päässet loppumaan leluosastolta.

– Reino-aamutossut ovat menneet niin hyvin, että niissä alkavat olla koot vähissä, käyttötavaraosaston myyntipäällikkö Sari Sorvo kertoo.

Muita tavaratalosta hankittavia suosikkilahjoja ovat pleikkari- ja tietokonepelit sekä yöasut ja viihdekirjat.

KIRJAKAUPASSA eletään vuoden kiireisimpiä päiviä. Lappeenrannan Suomalaisen kirjakaupan myymälänhoitajan Annu Honkamäen mielestä joulukaupassa ei ole ollut juurikaan taantuman merkkejä.

– Ainut poikkeava piirre on se, että ihmiset ovat jättäneet lahjahankinnat aiempia vuosia myöhäisemmäksi. Veikkaan, että maanantai on meillä kiireisin päivä, Honkamäki sanoo.

Kirjalahjojen ehdoton suosikki on Sofi Oksasen Puhdistus. Finlandia-voittajaa kääritään paketteihin sitä tahtia, että hyllyt ovat välillä päässeet tyhjiksi.

– Kirja on päässyt loppumaan aamupäivällä, mutta iltapäivällä olemme saaneet sitä jo lisää. Kustantaja on saanut otettua kiitettävän nopeasti uusia painoksia, Honkamäki kertoo.

Toiseksi eniten lahjaksi ostetaan Jari Tervon Troikkaa. Edellisvuosien suursuosikki Ilkka Remes tulee kolmantena kirjallaan Pyörre.

Lastenkirjoista uusi Mauri Kunnas on ykkönen jokajouluiseen tapaan. Monen lapsen paketista ilmestyy myös Tatu ja Patu-, Risto Räppääjä- tai Ella-sarjan kirja.

– Lautapelit ja kalenterit ovat pitäneet myös pintansa suosittuina joululahjoina, Honkamäki kertoo.

URHEILULIIKKEESSÄKÄÄN ei taantuma näy, mutta lumettomuus kyllä.

– Kauppa käy ihan viime vuoden malliin, Imatran Intersportin kauppias Marja-Terttu Rahkonen kertoo.

Pukinkonttiin ostetaan ennen muuta vaatteita: alusasuja, hyviä sukkia, käsineitä, pipoja ja gollege-asuja. Perinteiset suksi- ja luistinlahjat ovat käyneet harvinaisemmiksi.

– Lapsille menee suksi- ja laskettelupaketteja, mutta itselleen aikuiset eivät vielä osta. Odotetaan lunta.

Urheilukauppiaat osaavat jo varautua siihen, ettei joulu ole suksikaupan sesonkia.

– Tämä on jo kolmas joulu peräkkäin, kun lunta ei ole. Mutta kyllä se lumi sieltä vielä tulee, on tullut aina ennenkin, Rahkonen sanoo.

RAUTAKAUPASSA joulu ei aiheuta myyntipiikkiä.

– Joulu näkyy meillä jo kuun alussa, kun ihmisten pitää saada remontit valmiiksi ennen pyhiä, myymäläesimies Tommi Hyytiäinen Lappeenrannan Starkista kertoo.

Jonkun verran rautakaupasta ostetaan lahjaksi työkaluja kuten porakoneita ja vasaroita sekä sauna- ja takkasettejä.

Rautakaupan joulukuun myynnistä ei voi päätellä taantuman vaikutusta, mutta koko syksyn perusteella sellaisia merkkejä on ilmassa.

KUVATEKSTI

KAI SKYTTÄ

Nordean selvityksen mukaan joulun viettoon käytetään nyt viimevuotista vähemmän rahaa. Monen kauppiaan kokemus on kuitenkin toinen. Nordean joulun alla tekemän tutkimuksen mukaan eteläsuomalaiset aikovat käyttää joulun viettoon keskimäärin 560 euroa.

Reino-aamutossut ovat menneet niin hyvin, että niissä alkavat olla koot vähissä.

Sari Sorvo

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen