Konnunsuo-lähetystö ei saanut oikeusministeri Braxilta lupauksia

Konnunsuo on esillä hallituksen iltakoulussa ensi maanantaina. Lähetystö vaati vankilapaikkojen arvioimista uudelleen.

URPO LAANINEN

HELSINKI. Vankeinhoidon tiukat budjettikehykset ja valtion tuottavuusohjelma tekevät vaikeaksi Konnunsuon ja Pelson vankiloiden säilyttämisen. Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) ei pystynyt maanantaina lupaamaan mitään konkreettista Etelä-Karjalan Konnunsuo-lähetystölle.

Ministeri Brax toki kehui kovasti Konnunsuon vankilan toimintaa. Hänen mielestään ei ole mitään moitteen sijaa, kuinka ihmiset tekevät siellä työnsä.

– Konnunsuo on poikkeuksellisen hyvin hoidettu vankila. Kuitenkin sen remontti on hyvin kallis, ja sen jälkeen vuokrat rasittavat oikeusministeriön tiukkaa budjettia.

Brax ei suostunut ottamaan kantaa Konnunsuon vankilan säilyttämiseen ennen ensi maanantaista hallituksen iltakoulua.

– Koko hallitus ei ole käsitellyt nais- tai miesmuistiin vankeinhoidon tulevaisuutta. Aikaisemmin ei ole ollut näin laajasti tiedossa, kuinka tiukassa valintatilanteessa vankeinhoito on nyt, Brax kertoi parikymmenhenkiselle lähetystölle.

”Karvalakkilähetystöön” osallistuivat Lappeenrannan ja Joutsenon kaupungit, Etelä-Karjalan liitto ja Kymen vaalipiirin kansanedustajat, jotka pitivät ministeriä tiukalla ja penäsivät perusteluja Konnunsuon lakkauttamiselle vuoden 2011 lopussa.

Braxin mukaan Konnunsuon ja Pelson vankiloiden lopettamisen järkisyyt ovat kustannus- ja vuokrapaineet.

– Ei kukaan mielellään lakkauta vankiloita.

Oikeusministerin mielestä on mahdoton ajatus, että vankeinhoito voisi jatkaa tekemättä rakenteellisia muutoksia. Säästöjä ei saada enää pienillä leikkauksilla.

Hän puolusti aluepoliittisesti Sörkän vankilan remonttia, eikä nähnyt mahdollisuutta siitä luopumiseen. Se on Helsingin ainoa vankila.

– Aluepoliittisesti Helsingistä on lakkautettu yksi vankila (Katajannokka), hän kertoi, mutta ei maininnut sitä, että valtio perusti uuden vankilan naapurikaupunkiin Vantaalle. Henkilöstöllä ei ollut pitkä matka siirtyä uuteen työpaikkaan.

Vankeinhoidon pitäisi saada niukkoihin budjettikehyksiinsä lisää rahaa vankiloiden säilyttämiseksi, mutta toisaalta ministeri Braxin mielestä jokainen ministeriö ei voi vuorollaan itkeä, että voi kun sen kehykset ovat niin pienet.

Braxin mielestä ei voi olla aluepoliittisesti oikein, jos on hienot seinät, mutta ei ole työntekijöitä. Konnunsuon vankila on kuitenkin Suomessa harvoja, jossa kaikki vakinaiset työpaikat on täytetty pätevällä henkilöstöllä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla siitä on huutava pula.

Etelä-Karjalan vankilalähetystö esitti, että vankilapaikkojen vähentämistarve arvioidaan uudelleen laajapohjaisessa asiantuntijakomiteassa. Samalla toivottiin, että Konnunsuon peruskorjaus aloitetaan mahdollisimman pikaisesti.

Konnunsuon vankilan lopettaminen merkitsisi suoraan lähes 150 työpaikan menetystä. Lappeenrannan ja Imatran seudut ovat tällä hetkellä äkillisen rakennemuutoksen aluetta, ja Konnunsuon lopettaminen olisi pahasti ristiriidassa valtioneuvoston aluepoliittisten tavoitteiden kanssa.

KUVATEKSTI

PETRI PUROMIES

Oikeusministeri Tuija Brax ja osastopäällikkö Jarmo Littunen saivat Etelä-Karjalan lähetystöltä tiukat vaatimukset Konnunsuon säilyttämiseksi, oikealla kaupunginjohtaja Seppo Miettinen sekä vasemmalla Braxin ja Littusen jälkeen Reijo Paajanen, Heikki Järvenpää ja Pentti Tiusanen.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen