Lomautukset ovat jyrkässä nousussa Etelä-Karjalassa

Lomautusten määrä ryöpsähti nousuun lokakuussa. Tällä hetkellä lomautettuja on maakunnassa jo lähes tuhat.

Työllisyysnäkymät synkkenevät Etelä-Karjalassa nopeasti. Lomautusuutisia on virrannut kiihtyvään tahtiin, ja ne koskettavat satoja ihmisiä. Etelä-Karjalassa on lomautettuja henkilöitä tällä hetkellä jo lähes tuhat. Lomauttavia yrityksiä on noin 130.

Lomautusten määrä ryöpsähti nousuun viime lokakuussa. Työnvälityksen päällikkö Jaana Vainikka Lappeenrannan työvoimatoimistosta sanoo, että vielä syyskuussa oli suhteellisen rauhallista, mutta lokakuussa tilanne ryöstäytyi käsistä.

– Tällaista ei ole tapahtunut vuosiin, Vainikka sanoo.

– Tilanne näyttää todella pahalta, toteaa myös Imatran työvoimatoimiston apulaisjohtaja Matti Vepsäläinen.

Lomautusten varjossa ei näy valoa, ja jos ennusteet toteutuvat, uusia lomautusuutisia virtaa myös jatkossa. Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi, että lomautettuja tai lomautettavia henkilöitä on koko maassa tällä hetkellä jo yli 40 000. Lomauttavia yrityksiä on noin 2 500.

Etelä-Karjalassa lomautettuja tai lomautettavia henkilöitä on kaikkiaan noin 950. Imatralla määrä on noin 450, loput ovat Lappeenrannan työvoimatoimiston alueella. Lomauttavia yrityksiä Imatralla on noin 60, kun taas Lappeenrannassa lomauttavia työnantajia on 69.

– Ovakon lomautukset ovat määräaikaisia, mutta kaikki muut ovat voimassa toistaiseksi. Näköpiirissä ei ole, kuinka kauan ne kestävät, Matti Vepsäläinen Imatran työvoimatoimistosta sanoo.

Imatralla on tällä hetkellä 250 henkilökohtaisesti lomautettua henkilöä. Vuosi sitten marraskuun lopussa lomautettuja oli noin 70 ja joulukuun lopussa noin sata.

– Määrä on noussut todella paljon. Juuri tällä hetkellä ei ole tiedossa uusia lomautuksia, mutta määrä kyllä kasvaa. Meille tulee päivittäin, ikävä kyllä, työnhakijoiksi yksittäin lomautettuja, Vepsäläinen sanoo.

Lappeenrannan työvoimatoimiston alueella lomautettavia henkilöitä on tällä hetkellä noin 400. Ryhmälomautuksineen määrä on noin 500.

– Yt-neuvotteluja käydään monella suunnalla. Odottelemme tietoja. Toivottavasti neuvottelut kääntyvät positiiviseen suuntaan, työnvälityksen päällikkö Jaana Vainikka sanoo.

– Lomautus on osoitus siitä, että työnantajat haluavat pitää työntekijänsä. Nyt ei auta muu kuin vain toivoa, etteivät lomautukset muutu missään vaiheessa irtisanomisiksi.

Vuosi sitten lokakuussa Lappeenrannassa oli vain 87 lomautettua henkilöä. Viime syyskuussa heitä oli 96.

– Lokakuussa tapahtui sitten jyrkkä nousu, kun lomautettuja oli 187. Sen jälkeen määrä on kasvanut tasaisen jyrkästi.

Tilanne näyttää

todella pahalta.

Matti Vepsäläinen

Mitä lomautus

tarkoittaa?

Työnantaja ei maksa työntekijöille palkkaa lomautuksen ajalta.

Ensimmäisten seitsemän päivän karenssiajalta työntekijät eivät saa minkäänlaista korvausta.

Seitsemän päivän jälkeen lomautetut työntekijät saavat ansiosidonnaista työttömyyskorvausta.

Rakennusyhtiö Oka uhkaa lomauttaa 70 ihmistä Hyrynmäen työmaalta.

Rakennusliike Oka Oy on joutunut lomauttamaan Imatralla syksyn aikana rakennusmiehiä. Oka pani toimeen ensimmäiset lomautukset jo marraskuussa.

Saimaa Lines lomauttaa vuodenvaihteessa koko henkilöstönsä kymmeneksi päiväksi.

Imatran kylpylän yt-neuvottelukierros päättyi irtisanomisiin ja lomautusvaroituksiin.

Venevalmistaja MV-Marin tuotannon rajoitukset ja henkilöstön lomautukset jatkuvat ainakin helmikuulle saakka.

UPM Kaukaan sahalla aloitettiin yt-neuvottelut ensi vuoden lomautuksista ja tuotannon supistamisesta.

Kartiopuussa on tehty noin kuukauden ajan lyhennettyä työviikkoa. Sahauspäiviä on vähennetty viidestä päivästä kahteen päivään viikossa.

Valtakunnallinen Starkki-ketju ilmoitti lomautuksista syksyllä. Lomautukset koskevat yhteensä noin 270 henkilöä eri toimipisteissä.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen