Luottamusmiehet kokevat menettelyssä vedätyksen makua

SEIJA HACKMANLAPPEENRANTA. Rakennuslautakunnan enemmistö suhtautuu kielteis

SEIJA HACKMAN

LAPPEENRANTA. Rakennuslautakunnan enemmistö suhtautuu kielteisesti Okan ja Anttilan haluun saada Anttila Hyrymäkeen poikkeusmenettelyllä.

Kuusi jäsentä ottaa asiaan enemmän tai vähemmän kielteisen kannan. Viisi jäsentä ei vielä sano juuta tai jaata. Rakennuslautakunta käsittelee lupahakemusta 16. joulukuuta.

Moni jäsen paheksuu normaalin marssijärjestyksen ohittamista. Kielteisimmin suhtautuvat myöläiset.

– Toiminta, että ensin tehdään ja sitten ruvetaan lupia selvittämään, on aika uskomatonta. Ihmetyttää, miksi kokeneet tekijät eivät hoida asioita oikeassa järjestyksessä, vaan luotetaan poikkeuslupiin. Kun rakentamiseen on säännöt ja ohjeistus, kaikkien olisi korrektia niitä noudattaa, Marja-Liisa Sääski puuskahtaa.

Sääski voisi harkita poikkeuslupaa, jos saisi takeet siitä, että kyseessä on tilapäisratkaisu ja uutta paikkaa haetaan aidosti.

– Entäs pikkuliikkeet, joita sinne on suunniteltu. Haetaanko niillekin poikkeuslupaa?

Jorma Tyrmi pitää selvänä, että poikkeuslupa pitäisi myöntää koko liikekeskuksen toiminnalle.

– Koko liikekeskus on kaavan vastainen.

Tyrmi haistaa palaneen käryä haetussa viidessä vuodessa.

– Tulee mieleen, että sillä halutaan vakiinnuttaa poikkeus vallitsevaksi tilanteeksi. Jos määräaikaa pitäisi harkita, niin pari, korkeintaan kolme vuotta pitäisi riittää.

NIHKEITÄ suunnitelmalle ovat myös lautakunnan kokoomuslaiset.

– Keskustaa ei saa tappaa. Ehdoton väliaikaisratkaisu sen pitäisi olla, mutta viisi vuotta on liian pitkä aika. Vähän tässä on vedätyksen makua. Onko etsittykään muuta paikkaa, vai halutaanko koko homma vaivihkaa siirtää Hyrymäkeen, Risto Manninen spekuloi.

– Merkillinen juttu. Yleensä mikään ei ole niin pysyvää kuin määräaikainen. Entäs muuttokustannukset? Ihan älytöntä muuttaa sinne ja pois, Anssi Laakso kuittaa.

Kaija Kangas ilmoittaa, että keskusta on säilytettävä elävänä.

– Kaavapäätöksellähän jo vahvasti esitettiin, että Anttila ei voi siirtyä sinne. Eivät tällaiset kuviot oikeilta tunnu.

DEMAREISTA Martta Hirvikallio sekä Ulla Ylönen vetoavat kaavapäätökseen ja marssijärjestykseen.

– Lähtökohta on se, mitä kaava määrää, eli lupaa ei tulisi. Tilanne on vaikea, mutta toivon mukaan järki voittaa. Pitää olla asianmukaiset suunnitelmat, eikä tekemällä tehdyt, Hirvikallio sanoo.

– Määräaika vastoin kaavaa tuntuu hieman kummalliselta. Tässä asiassa on alunperin alettu edetä ihan väärässä järjestyksessä, Ylönen toteaa.

LAUTAKUNNAN puheenjohtaja Heikki Kaipia (kesk.) ihmettelee käännettä.

– Yllättäen tuli, että tätä tietä ollaan lähtemässä. Oletin, että olisi löytynyt muu ratkaisu. Jos tilanne on tosiaan niin vaikea, että muuta ratkaisua ei löydy, niin en heti tyrmää.

Sisko Vainikka (kesk.) toivottaa henkilökohtaisesti Anttilan tervetulleeksi Hyrymäkeen. Lautakunnan jäsenenä hän pysyy puolueen linjoilla.

Erkki Behm (sd.) ja Erkki Ahokas (sd.) eivät tuoreeltaan halunneet ottaa Anttila-asiaan kantaa.

Kirjoittaja:
Seija Hackman