Oka haluaa Anttilan ja viiden vuoden määräajan

Okalle Anttilan kolmen vuoden määräaika Hyrymäkeen olisi liian lyhyt. Kolme vuotta ei käy Keskollekaan. Keskoa ei kiinnosta Leirin tontti.

OUTI SALOVAARA

LAPPEENRANTA. Okan liikerakennustyömaan jatkuminen Lappeenrannan Hyrymäessä edellyttää Anttilan tuloa uusiin tiloihin viideksi vuodeksi.

Okan aluejohtaja Kari Metsäkallio sanoo, että vaihtoehtoja ei ole sen enempää Anttilalle kuin viiden vuoden määräajallekaan. Muuten työmaa keskeytyy.

– Tuohon hankkeeseen on rahoitus, muihin hankkeisiin ei tänä päivänä saada rahaa, Metsäkallio sanoo.

– Se jää luurangoksi, hän sanoo työmaan kohtalosta, mikäli Okan hanke ei toteudu aiotusti.

Metsäkallio korostaa, että hän ei uhkaile, vaan ainoastaan sanoo kuinka asia on.

Tavaratalo Anttila on etsimässä uusia tiloja, koska sen vuokrasopimus kauppakeskus Isossa-Kristiinassa päättyy kesäkuussa 2009.

ANTTILAN määräaikainen muutto Hyrymäkeen edellyttäisi ympäristö- ja rakennuslautakunnalta hyväksyntää Okan poikkeusluvalle. Nykyinen kaava sallii tontille vain tilaa vievän kaupan toimijoita.

Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen kertoi maanantaina esittävänsä kaupunginhallitukselle, että Okan hakeman viiden vuoden määräaikaisen poikkeusluvan sijasta Anttilalle annettaisiin Hyrymäkeen vain kolmen vuoden määräaikaa.

Kaupunginhallitus käsittelee asiaa ensi maanantaina ja rakennuslautakunta päättää asiasta tammikuun alussa.

Okan ohella esitys kolmen vuoden määräajasta on mahdoton myös Anttilalle. Keskon aluejohtaja Timo Heikkilä pitää kolmea vuotta ehdottomasti liian lyhyenä aikana.

Kaakkois-Suomen ympäristökeskus on ilmoittanut, että se vastustaa Okan poikkeusluvan hyväksymistä.

OKAN TYÖMAAN noin 70 rakentajaa saivat viime viikolla lomautusvaroituksen siltä varalta, että Okan muutoshakemuksen hylkääminen lopettaa rakennustyöt.

Rakentaminen keskeytyi osittain jo toissa viikolla, kun rakennuslautakunta keskeytti toisen kerroksen rakentamisen. Siihen Okalla ei ollut tarvittavia lupia: rakennusoikeus ylittyi eikä rakennus ollut muutoinkaan kaavan mukainen.

Alunperin Okan tontilla oli rakennusoikeutta noin 10 000 neliötä. Metsäkallion mukaan kaupunki oli kuitenkin aulis nostamaan neliömäärää, kun noin 5 000 neliötä lisätilaa vaativa Anttila-kuvio kesällä virisi.

Anttilan ohella uuteen liikerakennukseen ovat olleet tulossa muun muassa Aalef Oy, Kotipizza, Roll´s, Kappahl sekä lasten Hop Lop -seikkailupuisto lapsille.

Metsäkallio sanoo, että kaupungin virkamiehet ovat kohdelleet Okaa väärin. Asioista oli hänen mukaansa sovittu etukäteen kaupungin kanssa, ja Oka on toiminut pilkulleen sopimusten mukaan. Virkamiehet ovat kuitenkin kääntäneet kelkkansa kesken kaiken.

Metsäkalliota närästää se, että Myllymäen isoksi paisuneella kaupankäyntialueella muitakaan myymälöitä ei ole rakennettu kaavan mukaan. Okan kohdalla aiotaan kuitenkin olla tiukkoja.

– Yhtään ei ole tehty kaavan mukaisesti. Kaikki on tehty poikkeusluvilla, Metsäkallio sanoo.

Kaupunginjohtaja Miettisen mukaan Anttila voisi etsiä itselleen uutta sijoituspaikkaa myös Leirin kaupunginosasta. Siellä vaihtoehtona olisi Spondan omistama tontti Kivenkadulla Laptuotteen vieressä, radan varressa.

Spondan tonttia ollaan parhaillaan kaavoittamassa uudelleen niin, että sille voi rakentaa kaupan suuryksikön.

Keskon Timo Heikkilän mukaan Leiri ei tule missään nimessä kyseeseen. Sijainti ei ole paras mahdollinen, ja lisäksi Anttilan vuokrasopimus umpeutuu jo kesällä, eikä siihen mennessä tontille millään ehditä rakentaa uutta Anttilaa.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara