Savitaipaleen budjettiriskit tulokehityksessä

Vuonna 2009 varaudutaan alijäämäiseen tulokseen. Erikoissairaanhoidon ei odoteta enää aiheuttavan ikäviä yllätyksiä.

ANNE KOKKONEN

SAVITAIPALE. Vuoden 2009 talousarvion laatijat turvautuisivat Savitaipaleella mielellään kristallipalloon. Ensi vuoden tulokehitys kun on vielä hämärän peitossa.

– Alijäämäinen tulos näyttää olevan tulossa, jos kaikki menee budjetoidulla tavalla. Tässä näkyy se, että kysymys on sananmukaisesti talousarvioista, kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi korostaa.

Hänen mukaansa kunnan tulot muodostavat nyt menoja suuremman riskin. Talousarvioesityksessä varaudutaan siihen, että verotulot kasvavat yhteensä noin 4,1 prosenttia, mutta aika näyttää, miten lähelle päästään laskelmien pohjana olevaa 8,15 miljoonan euron kunnallisverokertymää.

Menojen sitä vastoin arvellaan pysyvän hyvin hyppysissä. Erikoissairaanhoidon menoissa ei tällä kertaa sorruttu alibudjetointiin, vaan kunnan varaukset perustuvat sairaanhoitopiirin antamaan 3,68 miljoonan euron arvioon.

– Odotamme, että toimintansa aloittava sosiaali- ja terveyspiiri saa kustannusten nousun hallintaan. Kun ensi vuodesta selvitään, pitäisi tilanteen perusturvan puolella olla paremmin hallinnassa kuin itse tuotettuna, Iso-Mustajärvi arvioi.

VUONNA 2010 käynnistyvä koulurakennushanke näkyy jo talousarviossa, sillä kirkonkylän uuden koulun suunnitteluun on varauduttu 500 000 eurolla. Summa sisältää myös rakennuttajainsinöörin palkkauksen.

Savitaipale varautuu talousarviossaan velanottoon, mutta taloussihteeri Virpi Myllyharju muistuttaa, ettei lainaa välttämättä jouduta ottamaan vielä ensi vuonna. Kouluhankkeen rahoituksesta ja tarvittavan lainarahan määrästä ei ole tehty päätöksiä.

– Onneksi Savitaipaleen lähtötaso on sellainen, että ollaan aika hyvässä asemassa kuntakentällä. Koko ajan on kuitenkin pidettävät tuntosarvet pystyssä, että selvittäisiin mahdollisimman pienillä menoilla, Iso-Mustajärvi toteaa.

Savitaipaleen kunnanhallitus hyväksyi talousarvioesityksen maanantaina. Valtuusto käsittelee esitystä 15. joulukuuta.

INVESTOINNIT 2009

Koulurakentamisen suunnittelu 500 000 euroa.

Peiponpesän saneeraus 150 000 euroa.

Koulutien asfaltoinnin uusiminen, Paakkolammentien ja Pitkämäentien osittainen valaistus ja asfaltointi yhteensä 113 000 euroa.

Terveyskeskuksen keittiön ja hammashoitolan ilmanvaihdon jäähdytyksen rakentaminen 85 000 euroa.

Kunnantalon katon uusimisen ensimmäinen vaihe 25 000 euroa.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen