Sinileville ei löytynyt yhtä syyllistä

Kukkaronlahden ongelmat tulevat monesta lähteestä. Kesäasukas Hannu Vuorio toivoo viljelijöiltä ja kunnalta lisää toimia Simpelejärven suojelussa.

ANSSI KEMPPINEN

PARIKKALA. Simpelejärven Kukkaronlahden kesän runsaille sinileväesiintymille ja likaisuudelle ei ole voitu esittää yksittäistä syytä. Parikkalan kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen mukaan vesiongelmat ovat monen osatekijän ja luonnonilmiöiden summa.

Asiaa valmistelleen terveystarkastajan Helena Kaittolan mukaan Kukkaronlahteen laskevat ojat ovat tuoneet vesistöön runsaasti humusta, saviaineita ja ravinteita.

Erityisesti peratusta Sammallammenojasta tuleva vesi oli syksyn tutkimuksissa tummaa, ravinteellisesti rehevää ja hygieenisesti likaantunutta.

Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen lausunnon mukaan Sammallammenojan ruoppaukset on tehty lain mukaan.

Kukkaronlahden huonontumiseen ovat vaikuttaneet myös lauhat talvet, jotka ovat lisänneet ravinteisten vesien valumia. Sama ilmiö on nähty koko Simpelejärvessä ja muualla Suomessa.

Kukkaronlahden äärellä asuvat kärsivät koko viime kesän veden huonosta tilasta. Kesäasukas Hannu Vuorio on edelleen sitä mieltä, että juuri Sammallammenojan ruoppaus oli suurin tekijä veden huonontumiseen.

Vuorion toteaa, että ruoppauksen seurauksena Sammallampi laski 70 senttiä ja Kukkaronlahti sai ravinteikkaan vesiryöpyn.

Ympäristökeskus ei voinut arvioida pinnan laskua tarkkaan, mutta sen mielestä 70 sentin arvio oli silmämääräisesti liian suuri.

Ympäristökeskuksen lahden ulappa-alueen mittauspisteen tuloksista ei voinut myöskään päätellä ojavesien suoraa vaikutusta sinileväesiintymiin. Kukkaronlahden valuma-alueella on runsaasti maataloutta, joka myös kuormittaa ja rehevöittää lahtea.

Ympäristökeskuksen lausunnon mukaan ruoppauksesta olisi voinut ilmoittaa etukäteen ympäristöviranomaisille

Kaakkois-Suomen TE-keskuksen lausunnon mukaan alueen viljelijät ovat toimineet ympäristötukiehtojen mukaisesti eikä ympäristöasioiden hoidossa ole merkittäviä puutteita.

Vuorio toivoo, että maanviljelijöillä ja Parikkalan kunnalla olisi nyt valmiutta lähteä suojelutoimiin Kukkaronlahden ja koko Simpelejärven tilan parantamiseksi.

– Järjestimme viime kuussa alueen viljelijöille ja metsänomistajille keskustelutilaisuuden, jossa motivoimme heitä vapaaehtoisiin vesiensuojelutoimiin.

Lisäksi herättelemme Kukkaronlahden alueen ojitusyhtiötä henkiin, jotta voisimme varautua vastaavanlaisiin ojaruoppauksiin, sanoo Kaittola.

Kukkaronlahdella ja siihen laskevissa ojavesissä jatketaan myös veden laadun seurantaa.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen