Taipalsaari hioi budjettia viimeiseen asti

Tilikauden tulos on jäämässä lähes miljoona euroa alijäämäiseksi. Päiväkotihanke pyyhittiin yli kunnanhallituksen kokouksessa.

ANNE KOKKONEN

TAIPALSAARI. Karsinta on avainsana Taipalsaaren ensi vuoden talousarvioesitystä arvioitaessa. Kolmen säästökierroksen aikana budjettiesityksestä raakattiin pois kaikki ylimääräinen.

Kunnanjohtajan esityksessä vuosikate jäi 26 000 euroa miinukselle, mutta kunnanhallitus puristi vuosikatteen nollille. Tämä onnistui, kun vireillä olleesta päiväkotihankkeesta jätettiin jäljelle vain suunnitteluraha.

Nollatason vuosikatteellakin lukemat jäävät synkiksi. Tilikauden tuloksen arvioidaan jäävän noin 950 000 euroa alijäämäiseksi.

Kunnanhallituksen talousarviokokous kesti runsaat kuusi tuntia. Kokouksen aikana jouduttiin myös äänestyksiin.

Verotulojen Taipalsaari odottaa kasvavan ensi vuonna 1,6 miljoonaa euroa eli noin yhdeksän prosenttia tämänvuotisesta. Kasvu selittyy pääosin verojen korotuksilla.

SÄÄSTÄMINEN kohdentuu kaikkiin hallinnonaloihin, mutta käytännössä kunnan rahapula koskettaa ankarimmin koulumaailmaa. Tuntikehystä on pienennetty kautta linjan, ja tuntien leikkaukset vastaavat yhden opettajan palkkamenoja.

Yhtään virkaa tai toimea ei lakkauteta eikä lomautuksiinkaan tarvitse turvautua. Muutama virkalisäyskin on luvassa.

– Päivähoitopuoli vahvistuu kahdella ja vanhuspuoli yhdellä työntekijällä. Yritämme pitää nämä alueet kohdallaan jo ihan lain velvoitteidenkin vuoksi, kunnanjohtaja Jari Willman huomautti.

Willmanin mukaan palvelutaso ei nyt ainakaan parane, sillä monta tarpeellista hanketta siirtyy ja monta arkista asiaa jää toteuttamatta. Hallinto on mukana talkoissa 65 000 euron suuruisella kulujenleikkauksella.

Pienistäkin tarpeista luopuminen ja hankkeiden siirtäminen onnistuu vähän aikaa, mutta loputtomiin ei tämänkertaista budjetointitapaa voida harrastaa. Ensi vuonna päättäjien on pakko puuttua tuloihin ja menoihin rakenteellisella tasolla.

SEPPO VAKKARI

INVESTOINNIT VUONNA 2009

Kirjaston lopputyöt 210 000 euroa.

Maa-alueiden hankinta 200 000 euroa.

Vehkataipaleen koulun siirtäminen maalämpöön 109 000 euroa.

Saimaanharjun ja kirkonkylän yhdyslinja 190 000 euroa.

Kirkonkylän lämpölaitos, 630 metriä verkostoa 110 000 euroa.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen