Filmilautaset tekevät tilaa digiprojektorille Nuijamiehessä

Teatteri toimii normaalisti digitekniikan asentamisen aikana. Investointi säilyttää rakennuksen alkuperäisessä käytössä tulevina vuosina.

PETTERI VÄRTÖ

ELOKUVATEATTERI Nuijamies siirtyy digitaaliseen ja kolmiulotteiseen elokuvamaailmaan Lappeenrannassa. Teatteri digitalisoidaan ja sinne asennetaan 3D-laitteet tammi–helmikuun vaihteessa. Ensimmäinen konehuoneesta heijastuva 3D-elokuva on Disneyn Bolt-animaatio, jonka ensi-ilta on 13. helmikuuta.

Digitaali- ja 3D-tekniikka on lisääntynyt kotimaisissa elokuvateattereissa nopeasti viime vuosina. Elokuva-ala kulkee teknisen kehityksen etulinjassa, eikä yrittäjä voi pitkään jäädä tuleen makaamaan.

Elokuva Luotola Oy:ssä tekniikan kehittymistä seurattiin pitkään, ja päätös kypsyi unettomien öiden aikana.

– 3D:n kehittyminen edesauttoi ratkaisua. Omat aiemmat kokemukset siitä ovat olleet huonoja, mutta nyt tekniikka on mennyt valtavasti eteenpäin. Lasit ovat edelleen samat, mutta kuvat ihan erinäköisiä. Myös asiakaspalaute muissa maakuntateattereissa on ollut hyvää, yrittäjä Merja Luotola-Maarnela sanoo.

NUIJAMIEHEN tulevaisuudesta on keskusteltu rutkasti viimeiset puolitoista vuotta. Teatterirakennusta on oltu sekä purkamassa että puolustamassa. Suuri investointi tekniikkaan suojelee osaltaan rakennuksen säilymistä alkuperäisessä käytössä seuraavat vuodet. Kiinteistön omistaa Etelä-Karjalan osuuspankki.

– Kun investointia ruvettiin puuhaamaan, vuokranantaja vakuutti, että tontilla ei tapahdu muutoksia nykyisen vuokrasopimuksen aikana. Investointipäätös on tehty tältä pohjalta, Merja Luotola-Maarnela kertoo.

Elokuva Luotola Oy:llä on vuokrasopimus Nuijamies- ja Kino-Aula-teattereista vuoteen 2016 saakka.

Digi- ja 3D-tekniikan asentaminen on kallista lystiä. Nuijamiehessä tekniikan asentaminen maksaa runsaat 100 000 euroa. Suomen elokuvasäätiö on tukenut sekä isojen että pienten elokuva-alan yrittäjien teatterisalien nykyaikaistamista. Elokuva Luotola Oy:n tukihakemuksesta tulee päätös helmikuussa.

DIGITALISOINNIN tarkka aikataulu on toistaiseksi avoin. Uuden tekniikan asentaminen vuodesta 1954 käytössä olleeseen teatterirakennukseen kestää vajaan työviikon, kolme–neljä päivää. Asennus tehdään päiväsaikaan, ja teatteritoiminta jatkuu normaalisti asennuksen ajan. Salirakenteissa muutos ei näy.

– Tarvittavat piuhoitukset alkavat ensi viikolla. Uusi laite tulee konehuoneeseen vanhan projektorin rinnalle. Mitään ei tarvitse purkaa, mutta kaiuttimia voi uusien äänisysteemien myötä tulla lisää, Merja Luotola-Maarnela sanoo.

Vanha projektori on tarpeen, sillä kaikista leffoista ei toistaiseksi tule digikopioita.

Elokuvateatteri Nuijamiehen digitalisointi tuo teatterin paitsi nykyaikaan myös käynnistää Elokuva Luotola Oy:n juhlavuoden. Perheyritys täyttää 80 vuotta marraskuussa. Juhlan viettämisen tapa on Luotola-Maarnelan mukaan vielä tarkentumaton. Leffoja sen aikana kuitenkin katsotaan diginä ja lasit silmillä.

BIO VUOKSI täytti kymmenen vuotta marraskuussa Imatralla. Juhlien aikana Marlon Movies Oy:n yrittäjä Jani Hjerppe kertoi, että teatterin digitalisointi on seuraava investointi. Uuteen tekniikkaan investoiminen on edelleen yrittäjän tavoite, mutta tekniikan kalleus on toistaiseksi ylittämätön este sen asennukselle.

Kuvateksti: Elokuvateatteri Adamsin aikaiset filmilautaset (oikealla) ovat käyttönsä päätepisteessä elokuvateatteri Nuijamiehen konehuoneessa. Niiden käyttö on vähentynyt ohuen filmimateriaalin myötä, ja koneenhoitajan työtä entisestään helpottava digitekniikka tekee niistä kokonaan tarpeettomia, Merja Luotola-Maarnela kertoo.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö