Talvipuisto toi tekemistä Imatralle

Kylpylän viereen perustettu tapahtumapaikka vetää varsinkin venäläisiä. Yrittäjä Petri Parkko kertoo tulleensa ensimmäisellä kerralla vain käymään, mutta myöhemmin myös olemaan

MATTI VEIJALAINEN

IMATRAN kylpylän leirintäalueen mäelle on tullut toiminnallinen talvi. Moottorikelkat pörräävät radoillaan aikuisten sekä lasten ajamina ja mönkijät murisevat lunta pöllyttäen. Punanuttuinen partaniekka kiertelee ihmisiä tervehtimässä. Hän on suomalaisille joulupukki ja venäläisille pakkasukko. Kumpikin rooli käy kysynnän ratkaistessa hienosäädön.

Uuden vuoden ensimmäisen viikonlopun alkaessa mäellä puhutaan enemmän venäjää. Imatran vuodenvaihdevieraat ovat tulleet katsomaan, mitä kylpylän Winter Action Parkissa tapahtuu, sillä tapahtua pitää lomallakin.

– Ihmiset tarvitsevat tekemistä. Sitä olemme tulleet heille tänne tekemään, Ukonniemeen talvipuiston pystyttänyt Salpasafarit Oy:n yrittäjä Petri Parkko sanoo.

LUUMÄKELÄISFIRMALLE Imatran luminen puisto on Parkon mukaan ensimmäinen kiinteästi paikkaan sidottu yleisötapahtuma. Puisto avattiin vuodenvaihteeksi. Palvelut pelaavat tammikuun 10. päivään saakka.

Ei Parkko kuitenkaan ole tullut vain käymään, vaan myös olemaan. Liikeidea on jo itämässä seuraaville lumille.

Parkon ajatus on, että Imatran kylpylän ja Rauhan tulevan matkailukeskuksen yhteydessä on pysyvä paikka uudelle elämysmatkailutuotannolle. Sitä ei lähdetä tekemään pelkästään itäturisteille, vaikka tämän talven koekierroksensa Parkko ajoittikin tarkoituksella heidän sesonkiinsa.

– Myös suomalaiset matkailijat ajavat alueelle pitkistä matkoista. Ohjelmapalveluyrittäjän tunnelin päässä näkyy myös sikäli uutta valoa, että suomalaisetkin alkavat olla valmiita maksamaan ohjelmistaan. Ennen viisikymppiä saattoi olla liian kova raha, mutta tilanne on muuttumassa.

TALVIPUISTON kaltaista tapahtumaympäristöä myydään mielikuvana. Laji ei Parkon mukaan ole helppo. Ensimmäiset päivät olivat Ukonniemen harjulla aika hiljaisia, mutta sitten alkoi tapahtua.

– Paras väline on tiedonvälityksessä ollut venäläisten puskaradio, Parkko kertoo.

Liput puistoon turistit saavat suoraan majoituspaikoistaan. Parkon yhteistyöagentteja ovat Lappeenrannassa Lappee ja Imatralla Valtionhotelli, Cumulus ja kylpylä. Paikan päällä puistossa Salpasafareiden kumppaneita ovat muun muassa kelkka- ja kalastusyritys. Päivittäin asiakkaita on palvelemassa kymmenkunta henkeä.

PIETARILAINEN Viktoria ja Vladislav Petrovin perhe on tullut Imatralle lomailemaan ensimmäistä kertaa. Viktorian mukaan kylpylään majoittunut perhe on viihtynyt erinomaisesti.

Talvipuistossa Petrovien suunnan määräsi Oleg-poika. Kierros alkoi moottorikelkkaradalta, johon Oleg otti tuntumat paikalle varta vasten tuoduilla lastenkelkoilla.

Ongelmia ei ollut, koska asiantuntijaopastus tuli sujuvalla venäjällä. Siitä Viktoria Petrov merkkasi puistolle suuren plussan.

– Muuten Imatralla on mennyt mukavasti, mutta venäjänkielistä palvelua on mielestäni vielä liian vähän, vierasperheen äiti sanoo.

Kelkkaradalla katsoi jälkikasvunsa perään myös pietarilainen Andrei Trifanov. Hän lomailee Imatralla ensimmäistä kertaa. Majoitus on kylpylän lämmössä, mutta ulkoilmaihminen tarvitsee muutakin.

– Talvipuisto tässä naapurissa on mukava varsinkin lapsille. Olemme käyneet myös hiihtämässä sekä laskettelemassa Myllymäessä, Trifonov kertoo.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Petri Parkko (vas.) valmisteli Oleg Petrovia starttiin moottorikelkkaradalla. Varikkomiehistöön kuuluivat myös kuskin vanhemmat Vladislav ja Viktoria Petrov.

Talvipuiston tunnuksena kimaltelee Ukonniemen rinteessä komea jääveistos.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen