Heikki Majava tivaa joukkotiedotustutkimusta

HEIKKI SAIRANENLAPPEENRANTA. Rauhan sairaalan emeritus ylilääkäri Heikki Ma

HEIKKI SAIRANEN

LAPPEENRANTA. Rauhan sairaalan emeritus ylilääkäri Heikki Majava vaatii psykologisoivaa joukkotiedotustutkimusta Jokelan ja Kauhajoen katastrofien jälkeen. Journalismissa sensaatio on kiihottava tapaus. Sensaation käsite kuuluu tiedotusopin lisäksi myös psykoanalyysiin. Psykoanalyysissa sillä kuvataan varhaisen yksilönkehityksen aistimuksia, joissa kyky sen erottamiseen, mikä on itseä ja mikä äitiä, on vielä puutteellinen.

– Näillä toisilleen etäisiltä vaikuttavilla merkityksillä on sellaista merkityssisältöistä vastaavuutta, mikä auttaa tulkitsemaan joukkoviestintää ihmismielen kehitysopin kannalta. Sen avulla voi ymmärtää, miten myötäelävässä tai vastakohtaisesti sensaatiohakuisessa journalismissa on kysymys inhimillisten tunteiden, uutisen lähettäjän ja vastaanottajan psykologisen eriytyneisyyden kunnioittamisesta tai sen puutteesta.

Empatialla tarkoitetaan Majavan mukaan kykyä ja halua kanssaihmisen tunteiden laadulliseen ja väliaikaiseen jakamiseen. Sen myötä ymmärretään, miten empaattinen myötäeläminen on aina vuorovaikutusta, sisältää yhteisvastuun ja johtaa ymmärryksen kasvuun. Sensaatiohakuinen journalismi johtaa päinvastaiseen tulokseen. Majavan mukaan se toteuttaa potilaan roolia, jos se ylisamastaa yleisöä järkyttävän tapahtuman aiheuttamiin paniikin ja psyykkisen kivun tuntoihin, ohittaa järkyttävän tapahtuman ihmiskeskeisen kerronnan ja taustan.

– Silloin uutisointi pikemminkin levittää kuin lievittää psyykkistä kipua, estää psykologisen surutyön käynnistymistä ja psyykkisen eheyden palautumista, niin uhrin kuin kanssaeläjien järkytyksestä toipumista.

Joukkoviestintä on henkisesti taannuttavaa, jos se ei tue surutyötä eikä tee oikeutta elämän vuorovaikutukselliselle luonteelle. Tiedotustyötä motivoivat silloin samat vietinomaiset voimat, mitä tavanomaisessa uteliaisuudessa, juoruilussa, vahingonilossa, kateudessa ja kostossa tapahtuu. Majava sanoo, että toimittaja voi toimia ”parantajana”, kun hän kokoaa katastrofin inhimilliset taustat, käyttää eläytyvää ymmärrystä onnettomuuden uhrien tilanteen kuvaamiseen, järjestää uutisoinnille kerronnallista seurantaa sekä raportoi onnettomuuden jälkihoitoa ja uhrien elämän palautumista.

l l l

Majava viettää 70-vuotisjuhliaan kahvimatinean merkeissä Lappeen Ruustinnassa 10.1. kello 15-18.

KUVATEKSTI

HEIKKI SAIRANEN

Jokelan ja Kauhajoen katastrofien jälkeen Heikki Majava saa ihmispsyyken tutkijana aiheen kysyä, onko aika tänään kypsä näiden alojen tutkijoiden yhteistyölle?

70-vuotias Heikki Majava.

Syntynyt 4.1. 1939 Helsingissä.

Rauhan sairaalan emeritus ylilääkäri, psykiatri ja psykoanalyytikko.

Lapuan patruunatehtaan räjähdysonnettomuuden perhepsykiatrisen seurantatutkimuksen 1976-80 psykiatritutkija. Psykoterapia-lehden päätoimittaja 1981-1991.

E-K:n psykoterapiaseuran puheenjohtaja, Suomen semiotiiikkaseuran hallituksen jäsen.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen