Hinkkasen talo katoaa katukuvasta kesään mennessä

Valituskierre kesti kymmenen vuotta. Talon paikalle rakennetaan kaksikerroksinen asuintalo, jonka alakerrassa on pieniä liiketiloja.

HELENA RISSANEN

LAPPEENRANTA. Hinkkasen talo saa väistyä uuden kaksikerroksisen liike- ja asuintalon tieltä. Museovirasto ei valittanut ympäristöministeriön päätöksestä kumota talon suojelupäätös.

– Nyt etsimme purkufirmaa, ja kevään aikana talo puretaan pois. Sen jälkeen etsimme suunnittelijan ja valitsemme sellaisen suunnitelman, mikä istuu maisemaan. Rakentaminen alkaa ehkä reilun vuoden kuluttua, kiinteistön omistaja Ossi Vilhu kertoo.

Museovirasto päätyi osastonjohtaja Maire Mattisen mukaan pitkällisen harkinnan jälkeen siihen, että asiasta ei kannata enää valittaa.

Valitusprosessi kesti harvinaisen pitkään. Perjantaina oli kulunut täsmälleen kymmenen vuotta siitä, kun Vilhu tontin osti.

MUSEOVIRASTO pyrki Mattisen mukaan kaikin mahdollisin tavoin suojelemaan Hinkkasen talon.

– Melkein kaikki keinot on tässä yritetty, Mattinen sanoi.

Ympäristöministeriö purki marraskuun lopulla Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen suojelupäätöksen tarkoituksenmukaisuusperusteella.

– Siinä todettiin, että kohteella on lain tarkoittamaa kulttuurihistoriallista arvoa. Rakennuksen kuntoon ja muihin näkökulmiin vedoten he kuitenkin katsoivat, että suojelu ei ole tarkoituksenmukaista, Mattinen totesi.

Tarkoituksenmukaisuuspäätöksestä ei voinut enää valittaa, vaan olisi tarvittu laillisuusnäkökulma.

– Meidän juristimme kävi prosessin läpi, eikä löytänyt laillisuusperusteita valitukselle.

OSSI VILHU on helpottunut valitusrumban päättymisestä.

– Demokratia on ihmeellistä. Jollain tavalla tällainen sanktioimaton valitusoikeus on vähän kyseenalaista. Turhaan tässä asioita pitkitettiin. Kaupunkikuvan kannalta ajateltuna Hinkkasen talon kulma olisi ihan toisennäköinen, jos se jo kymmenen vuotta sitten olisi laitettu kuntoon, Vilhu arvioi

Purkamisella ei ole Vilhun mukaan mitään hoppua.

– Talossa on upeita kaakeliuuneja. Niistä kiinnostuneet voivat tehdä nyt tarjouksia, ja ostajille täytyy antaa ensin purkuaikaa. Nyt voidaan pelastaa kaikki arvokas mitä sieltä löytyy.

Talon purkaminen vie parisen viikkoa, ja ensi kesään mennessä tontti on tyhjä.

– Pyrimme siihen, että ensi syksynä olisivat valmiina suunnitelmat ja vuoden vaihteeseen mennessä sopimukset rakentajien kanssa. Kuokka isketään maahan ehkä maaliskuussa, ja vuoden 2010 loppuun mennessä talo olisi valmis.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Hinkkasen talosta pyritään pelastamaan ensin hienot kaakeliuunit. Sen jälkeen alkaa purku, ja talovanhus on historiaa kesään mennessä.

Hinkkasen talo

Perusosa on rakennettu vuonna 1852.

Alunperin asuinkiinteistö.

Alkuperäistä ulkoasua on muutettu jo 1920-luvulla.

Vuosina 1951–1988 kiinteistön omisti Hinkkasen kauppiasperhe.

Ossi Vilhu osti kiinteistön vuonna 1998 aikomuksenaan rakentaa voimassa olevan kaavan sallima, ympäristöön sopiva kaksikerroksinen uudisrakennus.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen