Imatra vetää teatterikatsojat, Lappeenranta myös taiteilee

Sound of music oli maakunnan katsotuin näytelmä viime vuonna.

PETTERI VÄRTÖ

ETELÄ-KARJALAN teatterivaltikka säilyi yleisömäärällä mitattuna niukin naukin Imatralla vuonna 2008. Imatralla esitetyt näytelmät keräsivät noin 30 500 katsojaa, mikä on kaupungin asukaslukuun suhteutettuna kelvollinen määrä. Teatteri Imatran johtajalle pettymykseksi jäi ainoastaan kesäteatterin vetovoima.

– Hyvät fiilikset vuodesta jäi. On pakkokin, kun katsojia oli enemmän kuin Imatralla asukkaita. Kesä oli ongelmallinen koko maassa, Antti Vartiala sanoo.

Alkanut vuosi näyttää yhtä aurinkoiselta. Rakkauden rikkaus tulee ensi-iltaan tammikuun lopussa. Kulttuurikeskuksessa esitettävän musiikkinäytelmän lipuista on varattu jo noin kolmannes, runsaat 4 200. Kesäteatterissa taas jatkuu Imatra-saaga Vuoksen helmellä, joka ”vetää ihan täydet, se tiedetään”.

LAPPEENRANNAN kaupunginteatteri teki vuoden 2007 romahduksen jälkeen rutiinisuorituksen viime vuonna. Katsojia Lappeenrannassa esitetyissä näytelmissä kävi yhtä paljon kuin Imatralla, noin 30 500. Teatterinjohtajalle katsojalukuja merkittävämpää oli Punaisen viivan keräämä taiteellinen menestys.

– Melkein 30 prosentin kasvu katsojaluvuissa ja vierailu Tampereen teatterikesässä tekevät yhdistettynä kauhean hyvän olon ja todistavat väitteen, että taiteellisella ohjelmistolla voi tehdä hyvää tulosta myös Lappeenrannassa. Oikeaan suuntaan tässä liikutaan ja hyvällä vauhdilla jopa, Jari Juutinen kertoo.

Teatterinjohtajan tavoitteena on edelleen tehdä Lappeenrannan kaupunginteatterista alueen merkittävin teatteri, jolla on myös valtakunnallista merkitystä ja jota katsotaan sekä ihaillen että myös paikan päällä. Keväällä tavoitteeksi asetettu bussikatsojien palautus on katsojatilastojen perusteella lähtenyt liikkeelle.

VIERAILUJEN määrä Lappeenrannan kaupunginteatterissa on lisääntynyt dramaattisesti Jari Juutisen kaudella. Katsojatilastojen perusteella joukossa on selkeitä ohilyöntejä, mutta myös kiinnostuksen herättäjiä. Tunnettuus ja tv vetävät (Seela Sella ja Puumala), samoin formaatin lainaaminen (Niko Kivelä).

– On tietysti vaikea ennustaa, mikä kiinnostaa. Vierailut ovat tällä volyymilla uusi toiminta-alue Lappeenrannan kaupunginteatterille ja toimintaa kehitetään koko ajan paremmaksi kaikilla rintamilla, Juutinen puolustaa vähäisiä yleisöjä saaneita vierailuja. Teatterissa aloitti markkinointipäällikkö viime syksynä.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö