Imatralle jo kymppi täyteen

Maakuntaviestissä ei muutu mikään, vaikka kaupungit yhdistyvät. Imatra otti Lemin Kotalahdessa kymmenennen perättäisen voittonsa.

VESA SALMINEN

LEMI. Saimaankaupunkia pienemmät yhdistymiset eivät uhkaa Imatran jyräämistä hiihdon maakuntaviestissä. Eilen Imatran ykkösjoukkue otti kymmenennen perättäisen voiton lähes kolme minuuttia ennen omaa kakkosjoukkuettaan.

Joutsenon ja Lappeenrannan sulautuminen kasvatti lappeenrantalaisjoukkueiden määrän viime vuoden yhdestä ainoasta neljään. Lappeenrannan ykkösjoukkueen sijoitus parani pykälällä kolmanneksi, mutta viime vuoden kolmonen ja ensi vuoden viestin järjestäjä Ruokolahti ei saanut lainkaan joukkuetta Lemin laduille.

Eroa kärkeen jäi Lappeenrannalla nelisen minuuttia ja Lappeenrannan kakkosjoukkueella -7.40. Rautjärvi oli kisan viides.

LAPPEENRANNAN ykkösjoukkueessa hiihti kuntaliitoksen myötä kaksi joutsenolaista. Joukkueenjohtaja Ulla Kekoniemi, valitsija Petri Ruotsalainen tai kaikki hiihtäjätkään eivät tunnistaneet joukkueen joutsenolaisvahvistuksia. Janni Väkevästä oltiin kohtuullisen varmoja, mutta toisesta hivuttautujasta ei ollut juuri hajuakaan, joskin Jussi Tauriaista joku hieman epäili.

Molemmat arvaukset osuivat kohdalleen, kertoi kaksikko myöhemmin illalla puhelimitse.

Kekoniemi arveli, että lähitulevaisuudessa jopa kakkossija voisi olla vankistuneen Lappeenrannan haarukassa, mutta samalla häntä harmitti, kun osa vielä viime vuonna kilpaa hiihtäneistä oli loikannut harrastesarjaan Mika ja Tomi Lankinen etunenässä.

Harrastesarjassa entisten kilpatykkien osana oli jääminen kisan ulkopuoliseksi voittajaksi.

RUOTSALAISEN mukaan testihiihtojen jälkeen seurat eli Kullervo, Lappeenrannan Hiihtäjät ja Lappeen Riento sopivat yhdessä joukkueet. Periaate oli, että parhaat ykköseen ja kakkonen ja kolmonen vanhojen kuntarajojen mukaan, mutta lopulta nekin sekoitettiin.

– Eiköhän se Imatra jyllää, Ruotsalainen epäili ennen kilpailua suurkaupungiksi kasvusta huolimatta.

Ja jylläsihän se. Heti alusta lähtien Imatra ykkönen hivuttautui omille teilleen ja kakkonen seurasi perässä. Takana Lappeenranta ja Rautjärvi vaihtelivat hetken sijoituksiaan, mutta lopulta niidenkin ero oli selvä ja väliin kiilasi vielä Lappeenrannan kakkonen.

Sen verran kuntaliitos vaikutti, että Imatra ei saanut minimaakuntaviestissä enää kaksoisvoittoa.

KISOJEN KUUMIN nimi nähtiin harrastesarjan voittaneessa Vuoksen Soutajissa, jonka toisen osuuden veti olympiahopeamitalisti Minna Nieminen.

– Vuoden kilpailutauon jälkeen kovempi vauhti tuottaa ongelmia mutkissa, Nieminen kuvasi hiihtoaan.

Entinen kilpahiihtäjä sanoo lykkivänsä 2-4 kertaa viikossa harjoitusmielessä, mutta nyt takana oli alle kymmenen hiihtokertaa. Aikaa on hioa tekniikkaa, sillä Nieminen viettää talven Suomessa ja lähtee ulkomaille leireilemään vasta huhtikuun puolessa välissä.

– Kerran kymmenessä vuodessa on kiva viettää talvi Suomessa.

– Vähän etäisyyttä veteen.

Maakuntaviesti

Hiihtäjien on oltava henkikirjoitettu edustamaansa kuntaan kilpailuvuoden ensimmäisenä päivänä.

Kunnat voivat tehdä yhteisen joukkueen, jos niiden asukasmäärä yhteen laskettuna ei nouse yli viidentuhannen.

Valtuusto- ja harrasteviesteissä on oltava kirjoilla maakunnan alueella ja heillä on oltava selvä sidos edustamaansa yhteisöön tai työpaikkaan. Hiihtäjä voi kilpailla vain yhdessä joukkueessa.

Joissain maakunnissa viesti hiihdetään seurajoukkueille. Etelä-Karjalassa on väläytelty yhteistä kisaa Kymenlaakson kanssa.

Maakuntaviestin kahdeksasta hiihtäjästä kaksi on miehiä, yksi nainen sekä 14-vuotias tyttö ja poika. Muilla osuuksilla 16-vuotias tyttö, 16-vuotias poika ja 18-vuotias poika tai heidän sijastaan ikämiesikäiset hiihtäjät.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen