Kultakuviot Pietarin jäiltä, hopeavire löytyi Kisapuistosta

Alisa Mikonsaarelle taitoluisten juniorisarjan SM-kulta oli toinen ja viimeinen. Noora Pitkänen aloitti juniorien SM-kisat hienosti hopealla.

JARMO HÄMÄLÄINEN

LAPPEENRANTA. Taitoluistelun joulukuiset SM-kisat Helsingissä olivat Kiira Korven näytöstä. Samoissa kisoissa ja samalla areenalla juhlivat tyttöjen juniorisarjan SM-kultaa ja hopeaa lappeenrantalaisten taitoluisteluseurojen nuoret lupaukset.

15-vuotias Lappeen Luistelijoiden Alisa Mikonsaari voitti jo toisena peräkkäisenä vuonna SM-kultaa. Ensimmäistä kertaa junioreissa SM-kisoihin osallistunut Lappeenrannan Taitoluistelijoiden Noora Pitkänen sai kaulaansa SM-hopeamitalin.

Pietarissa jo muutaman vuoden ajan asuneelle ja harjoitelleelle Alisa Mikonsaarelle toinen SM-kulta junioreissa oli samalla viimeinen. Ensi kaudelle on tiedossa jo suuria muutoksia.

– Tänä talvena päätavoite on päästä juniorien MM-kisoihin Bulgariaan ja seuraavalla kaudella aion siirtyä kilpailemaan jo aikuisten sarjaan, suunnittelee Pietarin suomalaisen koulun yhdeksättä luokkaa käyvä ja paikallisessa taitoluisteluakatemiasssa harjoitteleva Alisa.

Mikonsaaren perhe muutti muutama vuosi sitten Pietariin asumaan nimenomaan tyttären taitoluistelu-uran vuoksi. Parhaillaan koko perhe on joululomalla Lappeenrannassa, mistä löytyy edelleen toinen koti. Alisan isä Arto Mikonsaari on Pietarissa rakennusalan töissä ja äiti-Marina perheen nuorinta hoitamassa kotona.

– Alisan kilpailut ja harjoitusajat ovat jo pitkään sanelleet meidän vuorokausirytmimme. Suomessa käymme talvisaikaan nykyään ehkä kerran kuussa ja tietysti sen lisäksi kilpailuissa.

Ensi kaudella Alisa Mikonsaaren kuviot muuttuvat muutenkin kuin aikuisten sarjaan siirtymisen vuoksi.

– Pietarin suomalaisessa koulussa minulla on viimeinen vuosi menossa. Lukiota siinä koulussa ei ole.

Pietarin taitoluisteluakatemiassa Alisa on on ollut ainoa suomalainen luistelija viime vuosina.

– Yksi poika Espoosta on käynyt joskus mukana harjoittelemassa lyhyitä aikoja.

Taitoluisteluakatemiassa Alisa Mikonsaari kuuluu olympiavoittaja Aleksei Urmanovin harjoitusrinkiin.

– Se ero Alisan ja paikallisten urheilijoiden harjoittelumäärissä vielä on, että venäläiset käyvät aamuharjoituksissakin. Alisa pääsee koulusta vasta illalla mukaan ryhmään, Arto Mikonsaari kertoo.

SM-kisoissa juniorisarjassa hopealle luistellut Noora Pitkänen oli iloisesti yllättynyt mitalista, vaikka parannettavaakin kisasuoritukseen jäi.

– Pääsy juniorien PM-kisoihin tai MM-kisoihin on nyt suuri haave, sanoo Kimpisen yläkoulua käyvä Noora, joka Alisa Mikonsaaren tavoin käy jäällä harjoittelemassa seitsemän kertaa viikossa.

Pietarissa tosin Alisa harjoittelee hallissa, jossa käy vain taitoluistelijoita. Lappeenrannan niukkoja jäävuoroja jakavat niin taitoluistelijat kuin jääkiekkoilijat.

Noora Pitkänen aloitti taitoluistelun harjoittelun Kisapuiston hallissa viisivuotiaana ja ja hänen tavoitteensa ovat pitkällä, aikuisten arvokisoissa asti. Sitä ennen lyhyen tähtäimen sopiva tavoite on juniorien SM-kulta ensi vuonna.

Lajin esikuvaa Noora Pitkäsen ei tarvinnut kaukaa hakea SM-kisoissa.

– Kiira Korpihan se tietysti on ollut suurin esikuva, Noora sanoo.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen