Namikan talouskuvioita tutkii seuraavaksi syyttäjä

LrNMKY:n entistä valmentajaa ja puheenjohtajaa Mika Turusta epäillään kirjanpitorikoksesta ja veropetoksesta. Poliisitutkinnan keskipisteenä on toista mestaruutta seurannut kausi 2006-07.

VESA SALMINEN

LAPPEENRANNAN NMKY:N entistä valmentajaa ja puheenjohtajaa Mika Turusta epäillään kirjanpitorikoksesta ja veropetoksesta.

Namikan vanhoja maksukiemuroita koskeva poliisitukinta on Etelä-Karjalan radion mukaan valmistunut ja menee syyteharkintaan.

Poliisi on tutkinut myös seuran entisen kirjanpitäjän toimia.

Namikan nykyisen puheenjohtajan Pekka Hakkaraisen mukaan verottaja on pyytänyt häneltä tietoja seuran hallintomateriaalista, mutta ei mistään muista asioista. Namikan tilitoimisto vaihtui täksi kaudeksi.

– Minulla on omat ajatukseni, mutta ei meikäläinen voi lähteä arvailemaan, Hakkarainen totesi.

HAKKARAINEN tuli Namikan puheenjohtajaksi täksi kaudeksi, eikä ollut mukana toiminnassa poliisin ja verottajan tutkinnan keskipisteenä olleella kaudella 2006-07. Kyseisellä kaudella Korisliigassa sai olla rajoittamaton määrä ulkomaalaispelaajia.

Hakkaraisen mukaan tutkinta kattoi kyseisen kauden lisäksi edellisen ja seuraavan kauden puolikkaat, sillä verotusvuosi katkeaa kalenterivuosittain, kun taas Namikan tilikausi päättyy toukokuun lopussa. Käytännössä tutkinnassa on käsitelty toista mestaruuskautta ja ajanjaksoa siitä eteenpäin aina viime kevääseen saakka.

NAMIKAN kapteenin Pasi Riihelän mukaan seuran taloussotkujen vuoksi poliisin kuultavina ovat olleet kaikki tavoitetut pelaajat viime vuosilta sekä edellisten johtokuntien jäseniä. Riihelä itse kävi kuultavana viime kesänä.

Nyt julkisuuteen tulleet epäilyt vero- ja tilinpitorikoksista eivät suoraan koske pelaajia. Esimerkiksi Riihelän huolena on ennemminkin henkilökohtainen verotus, sillä hän sanoo pelanneensa niin kutsutulla nettosopimuksella, ja seuran on pitänyt hoitaa verot.

Riihelä ei puhu summista, mutta sanoo niiden olevan yksittäiselle ihmiselle suuria.

– Kyllä sopimus toivottavasti pitää ja seura pitää sanansa ja hoitaa asiat, Riihelä huokaisi lähtiessään eilen pelikavereidensa kanssa SaiPan peliä katsomaan.

PÄÄKAUPUNKISEUDULLA tiettävästi nykyisin vaikuttava Turunen sai potkut Namikasta viime keväänä, kun seuran talouden umpikuja alkoi paljastua. Tämän syksyn Turunen valmensi Luxemburgissa, mutta sai potkut sieltä US Heffingenin hävittyä yhdeksän ensimmäistä otteluaan.

Basket Newsin mukaan valmentajan ja joukkueen kemiat eivät enää toimineet.

Turunen ei eilen vastannut puhelimeensa tai tekstiviesteinä lähetettyihin soittopyyntöihin tai sähköpostiinsa. Riihelän tietojen mukaan Turunen on joulun ja vuodenvaihteen tienoilla lomaillut jossain etelässä.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen