Paita kattoon ja tunteet pintaan

Heikki Mälkiä katselee tänään Kisapuistossa, kun hänen pelipaitansa numero 20 nostetaan Lalli Partisen ja Petri Srikon keltaisten paitojen rinnalle

VESA SALMINEN

LAPPEENRANTA. Heikki Mälkiä on tuskin koskaan ollut yhtä hiljainen jäähallissa, kun hän tänään Kisapuistossa on.

Keltainen paita numero 20 ”jäädytetään” hallin kattoon. Se on Mälkiän paita.

– Kyllä varmasti tulen liikuttumaan siellä. Onneksi ei tarvitse puhua mitään.

– Se on suurin huomionosoitus, minkä voi jääkiekossa saada tekemästään työstä.

Paikka on ainakin täydellinen: Lalli Partisen ja Petri Skrikon rinnalla.

Paidan kopio liikkuu yhä jäällä, sillä poika Simo Mälkiä saa ainoana pelaajana edelleen käyttää SaiPassa samaa numeroa. Isän mukaan on pojasta itsestään kiinni, kuinka kauan numero 20 on SaiPassa vielä käytössä.

Erillistä juhlaa ei SaiPa ole järjestänyt pelitapahtuman rinnalle, mutta Mälkiä itse toivottaa vanhat pelikaverit ja muut tutut tervetulleiksi morjestamaan hotelli Lappeeseen, jonka aulaa on luvattu hotellin puolesta somistaa tarkoitusta varten.

TANSKAN Frederikshavnissa nykyisin valmentavan Heikki Mälkiän ura SaiPassa on numeroiden valossa ollut ennätyksellinen, vaikka monelle nykykannattajalle hän on tuttu vain valmentajana.

Arkistosta kaivetuista pelikuvista Mälkiän tunnistaa vielä juuri ja juuri viiksen haituvista, joita nykyisin näkee enää puolalaisen mäkihyppääjän Adam Malyszin nenän alla. Monissa kuvissa oikea käsi on pystyssä maalin merkkinä.

Melkein yhtä monissa rinnalla nauraa Petri Skriko.

Mälkiä miettii palkitsemisensa perusteita ja uskoo, että pitkä ura on vaikuttanut kokonaisuutena. Tosin jääkiekon alkeet hän muistuttaa haistelleensa Vuoksenniskan Vesassa.

ALKUKAUSI ei ollut Frederikshavnissa ruusuilla tanssimista. Pikkuseuran viime kauden sensaatiota lähdetään näillä näkymin uusimaan alemman jatkosarjan kautta kiertämällä. Runkosarjassa on tosin vielä kaksi peliä jäljellä tammikuussa pienen tauon jälkeen.

– Se on normaalia jääkiekkoelämää, pelkkiä vaikeuksia.

Mälkiä sanoo, ettei ole miettinyt vielä yhtään jatko-ohjelmaa runkosarjan jälkeen. Alkukauden ailahtelun syyksi hän epäilee osin viime kauden yllätysmenestyksen tuomaa krapulaa.

– Ja kyllä meidän maalivahtipeli on ollut korkeintaan keskinkertaista.

Lappeenrantaan Mälkiä saapui uudenvuoden aattona ja palaa takaisin Tanskaan ensi maanantaina.

LOPPUKAUDEN jälkeen Mälkiän osoite on avoin. Ensi kauden option käytöstä on kerrottava tanskalaisseuralle tammikuun loppuun mennessä.

Aamulehti nosti viimeksi eilen Mälkiän ehdolle Sakari Pietilän seuraajaksi ensi kaudella. Mälkiä sanoo, ettei ole vielä ratkaissut asiaa, vaikka keskusteluja on Tampereen suuntaan käyty.

– Heillä on myös muita vaihtoehtoja ja minä mietin vielä myös omalta osaltani asiaa.

l l l

Heikki Mälkiän paita numero 20 nostetaan Kisapuiston kattoon tänä iltana ennen SM-liigan ottelua SaiPa-Lukko. Kisapuistossa Mälkiä ei ole viime kevään lähdön jälkeen käynyt kuin kerran katsomassa SaiPan aamutreenejä.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen