Poikkeavasta sunnuntaista tuli suomalaisperheiden kauppapäivä

Venäläisten ostajien määrä ei ollut odotetun suuri viime sunnuntaina. Pakkanen ja lumi ovat vauhdittaneet urheiluvälinekauppaa.

TENHO TIILIKAINEN

TAMMIKUUN ensimmäisen sunnuntain kaupankäynti täytti odotukset Etelä-Karjalassa ja eritoten Imatralla. Lääninhallituksen poikkeusluvalla kaupat saattoivat olla auki sunnuntaina muiden muassa Lappeenrannassa ja Imatralla. Poikkeuslupaa haettiin erityisesti venäläisten oletetun ostoryntäyksen vuoksi.

Sunnuntaista tuli kuitenkin suomalaisten perheiden ostospäivä varsinkin urheiluväline- ja -asusteliikkeissä.

Imatrallakin huomattiin venäläisten matkailijoiden viime vuotta vähäisempi määrä. Koskenpartaan talvitapahtumassa oli väkeä, mutta ei samalla tavalla kuin vuosi sitten.

– Osasyy saattoi olla ajankohdassa, osasyy kipakassa pakkasessa. Koskenpartaan tapahtuma on perinteisesti järjestetty vasta loppiaisen jälkeen 7. päivänä tammikuuta, Imatran kaupunkikeskustat -yhdistyksen toiminnanjohtaja Mari Haaparanta sanoo.

Imatrankosken kaupoissa kävi sen sijaan melkoinen vilske sunnuntaina. Kauppias Marja-Terttu Rahkonen Imatran Intersportista on hyvinkin tyytyväinen sunnuntain saldoon.

– Myynti peittosi normaalin sunnuntaimyynnin selvästi. Venäläisiä asiakkaita ei ollut aivan niin paljon kuin odotimme, mutta suomalaisia perheitä oli lähtenyt ostoksille todella paljon, Rahkonen sanoo.

Pakkanen ja lumi ovat hänen mukaansa vilkastuttaneet erityisesti talviurheilun välinekauppaa. Suksipaketteja ja luistimia menee nyt aivan eri tahtiin kuin ennen joulua meni.

Myös venäläiset hankkivat urheiluvälineistä Suomesta.

– Imatran kylpylään tulleet matkailijat saattavat innostua siellä hiihdosta ja luistelusta, ja tulevat sitten ostamaan itselleen urheiluvälineet ja vaatteet alusasuista alkaen, Rahkonen sanoo.

IMATRAN Euromarketin johtajan Katriina Juutin mukaan kauppa kävi sunnuntaina aivan hyvin, vaikka venäläisiä asiakkaita ei ollutkaan aivan odotetusti.

– Suomalaisperheet sen sijaan käyttivät sunnuntain ostoksiin. Tänään venäläisiä asiakkaita tuntuu olevan jo paljon enemmän, Juuti sanoi maanantaina.

Hän uskoo, että venäläismatkailijoiden ostoryntäys ajoittuu tämän viikon lopulle.

Etelä-Karjalan osuuskaupan toimitusjohtaja Ahti Manninen kuvaa viime sunnuntaita ei huippupäiväksi, mutta kuitenkin aivan kelvolliseksi.

– Olemme suhteellisen tyytyväisiä. Lappeenrannan keskustan Sokoksessa oli vilskettä. Prismoissa ja S-marketeissa ostajat olivat etupäässä suomalaisia, Manninen sanoo.

Hänen mukaansa päätös sunnuntain poikkeavasta aukiolosta ei ehtinyt tavoittaa venäläismatkailijoita riittävän ajoissa. Päätös poikkeusluvasta saatiin liian myöhään.

ETELÄ-KARJALAN kauppakamarin toimitusjohtajan Mika Peltosen mukaan sunnuntaikauppa täytti sille asetetut odotukset. Kauppakamari oli Etelä-Suomen lääninhallitukselle tehdyn poikkeusluvan hakijana. Kauppakamari haki poikkeuslupaa, koska tammikuun ensimmäisestä sunnuntaista odotettiin hyvää kauppapäivää.

– Kyselyni mukaan aukioloon osallistuneet kauppakamarin jäsenyritykset olivat asiakkaiden määrään tyytyväisiä. Kauppasunnuntai täytti asetetut tavoitteet, vaikka mistään supersunnuntaista ei voidakaan puhua. Mutta jokainen kauppapäivä on kaupalle tärkeä, Peltonen sanoo.

Peltonen on hivenen huolestunut viesteistä, joita hän on yrityksistä saanut viime vuoden lopulla. Venäläisten tekemät ostokset ovat pienentyneet.

– Toivottavasti tämä ei ole merkki mistään suuremmasta ostoskäyttäytymisen muutoksesta.

Etelä-Karjalan osuuskaupassa on huomattu sama asia.

– Pientä hiipumista on tapahtunut. Tosin joulukuun tax free -tilastoja ei ole vielä tullut. Kyse on kuitenkin varsin pienestä muutoksesta, varmaan alle 10 prosentin tasosta. Jos myynnin kasvu on ollut aikaisemmin 50 prosentin luokkaa, niin nyt se sitä vähän vähemmän, Manninen suhteuttaa.

KUVATEKSTI

KAI SKYTTÄ

Myyjä Mikko Silvennoinen esittelee suksia Imatran Intersportissa Helena Rautiolle. Talviurheilun välikauppa on lähes vilkkaimmillaan.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen