Venäläiset eivät innostuneet kaupan poikkeussunnuntaista

Aukiolo erikoisluvalla ei osoittanut tarpeellisuuttaan. Kauppiaat arvelevat sunnuntain olleen monen venäläisen matkapäivä.

ETTI KANTOLA

Lääninhallituksen sunnuntaiksi myöntämä poikkeusaukiolo oli lappeenrantalaiskaupoille pettymys. Asiakkaita oli liikkeellä odotuksia vähemmän. Venäläisten osuus jäi monessa kassajonossa jopa normaalipäivää pienemmäksi.

Lappeenrannan Emotion-liikkeen myymäläpäällikkö Liisa Luukka kertoo päivän jääneen rauhalliseksi.

– Venäläisten asiakkaiden määrä ei ollut ainakaan suurempi kuin normaalipäivänä.

Luukka kertoo liikkeen venäläismyyjän kuulleen asiakkailta, että moni lomailija saapui Lappeenrantaan vasta myöhään sunnuntaina, eikä ehtinyt vielä ostoksille.

Lappeenrannan Anttilan johtaja Susanna Kuivanen taas kertoo kuulleensa, että venäläisiä olisi matkannut sunnuntaina jo kohti itärajaa ja kotia. Kuivanen miettii, että tieto kaupan avoimista ovista olisi pitänyt saada Venäjältä tulevien matkailijoiden tietoon hyvissä ajoin. Aukiololupa jäi viimetipan kädenväännöksi ja saattoi jäädä monelta matkailijalta kuulematta.

Valtaosa tavaratalon sunnuntain asiakkaista oli suomalaisia. Kuivanen arvioi lääninhallituksen poikkeusluvasta olleen enemmän hyötyä heille kuin venäläisille matkailijoille.

– Tämä oli meidän perusasiakkaillemme hyvä päivä tulla hyödyntämään alea.

Sekä Luukka että Kuivanen ehtivät vaihtaa kuulumisia muiden kauppojen väen kanssa. Useimpien kokemukset poikkeuslupapäivästä olivat samansuuntaiset. Jotkut vaateliikkeet saivat kuitenkin palvella venäläisiä ahkerasti.

Säästötalo Robinhood Lappeenrannan Myllymäessä vietti myöskin hiljaisen sunnuntain.

– Asiakkaita on ollut, mutta olisi odottanut vilkkaampaa, kertoo kassavastaava Arja Rantanen.

Hän vertaa kaupankäyntiä normaaliin alkuviikon päivään. Robinhoodissakin venäläisiä kävi tavanomaista päivää vähemmän, samoin myös suomalaisia.

– Minun mielipiteeni on, ettei poikkeuslupa olisi ollut tarpeen. Mutta kauppiaat ajattelevat tätä tietysti hyvänä palveluna.

TAUSTA

Kaupat saivat sunnuntaina olla auki pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa, koko Itä-Suomen läänissä sekä Lappeenrannassa, Imatralla ja Kotkassa.

Lääninhallitukset myönsivät luvat. Lupia perusteltiin matkailulla, sillä Suomessa on nyt paljon venäläisiä turisteja. Pelkästään pääkaupunkiseudulle heitä saapui vuodenvaihteessa noin 30 000.

Poikkeuslupia hakivat paikalliset kauppakamarit. Itä-Suomen lääninhallitus teki päätöksen jo ennen joulua, mutta muualla luvat myönnettiin vasta viime tingassa ennen vuodenvaihdetta.

Lain mukaan yli 400 neliön liikkeet saavat olla auki sunnuntaisin vain kesällä sekä marras-joulukuussa. Lääninhallitukset voivat kuitenkin erityisestä syystä myöntää poikkeuslupia.

Kirjoittaja:
Etti Kantola