Tälle on naurettu 350 vuotta

Kimpisen lukioteatteri valtaa koulunsa aulan Moliéren Saiturille.

LIISA KUKKOLA

LAPPEENRANTA. Kimpisen lukioteatterin vetäjä Maria Fomin uskoo lukiolaisten, niin tekijöiden kuin katsojienkin, saavan Saiturista mitä ovat halunneetkin.

– Pyysin lukion opettajia kysymään oppilailta, mitä nämä haluaisivat oman lukioteatterinsa esittävän. Vastauksissa korostuivat sanat hauska ja iloinen. Moliéren Saituri on ainakin meidän mielestämme juuri sellainen.

Komediallinen näytelmä Saituri kertoo nimensä mukaisesta, hyvin pihistä Harpagonista, joka rahan ahneudessaan on tuhota omat lapsensakin. Jean-Babtiste Poquel eli salanimellä kirjoittanut Moliére sai Saiturin valmiiksi vuonna 1668, joten näytelmän toimivuutta on koeteltu maailman teattereissa lähes 350 vuotta.

– Hauskaa ja mielenkiintoista tämän tekeminen on ollut, kolmen lukion oppilaista koostuva ryhmä vakuuttaa muutama päivä ennen ensi-iltaa.

– Olemme lyhentäneet näytelmää isolla kädellä, turhat lätinät on jätetty pois, he sanovat.

Näytelmän nimiroolin esittää ryhmän ainoa poika Turkka Kylliäinen, muut näytelmän miesroolit ovat nuorten naisten käsissä.

– Ehkä pojat luulevat, että tämä teatteri on jotain homojen hommaa, että maataan hedelmien keskellä ja juodaan pääkallosta verta, Turkka Kylliäinen arvelee poikien puuttumisen syitä.

– Hyvinkin homojen hommaa, nauravat näytelmän kymmenen naispuolista henkilöä.

Ohjaaja Maria Fomin valitsi näytelmän esityspaikaksi Kimpisen lukion muutamastakin syystä.

– Tässä tilassa on korkeutta ja enemmän sisääntuloaukkoja kuin salissa, jossa on vain pääovi.

Näytelmän puvut ovat Kimpisen lukioteatterin varastoista, ja myötäilevät epookkipukuja, mutta eivät kuitenkaan ole aivan aitoja.

– Soveltaen, soveltaen, Fomin sanoo.

l l l

Kimpisen lukioteatterin Saituri Kimpisen koululla la 10.1. klo 19, su 11.1. klo 16, to 15.1. klo 19 ja su 18.1. klo 16.

KUVATEKSTI

PEKKA HÖLKKI

Saituri on saamassa sydänkohtauksen: poika lupaa morsiamelle sormuksen sormesta. Sara Vainikka (vas)on morsian, Eevi Eronen Saiturin poika, takana Saiturina Turkka Kylliäinen ja punaisessa mekossa Viivi Soljansaari.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola