Etelä-Karjala kelpaa hyvin nuorille asuinpaikaksi

Nuorille ovat tärkeitä samat asiat kuin aikuisillekin: ystävät, terveys, koulu ja työ.

Nuorten muuttohalut eivät ole syy Etelä-Karjalan väen vähenemiseen. Maakunnan nuoret arvostavat kotiseutuaan korkealle. He jäisivät tänne mieluusti, jos töitä olisi tarjolla. Vain pieni osa nuorista haluaa ehdoin tahdoin muualle opiskelemaan.

Tällaisen johtopäätöksen voi vetää Saimaan ammattikorkeakoulun loppuraporttia vaille valmiista kyselytutkimuksesta. Tutkimuksen tarkoitus oli kartoittaa nuorten käsityksiä maakunnasta ja tekijöitä, jotka vaikuttavat opiskelupaikkakunnan valintaan ja alueelle jäämiseen.

Kyselyyn vastasi 1 361 nuorta. Suurin osa vastaajista opiskeli ammattiopistossa ja ammattikorkeakoulussa.

Nuorten halukkuus jäädä alueelle jopa yllätti tutkijat. Muualle opiskelemaan lähtisi vain reilu viidennes vastanneista. Ehdoin tahdoin muualle halusi vain joka kymmenes vastaaja. Tutkimukseen osallistuneista noin puolet haluaisi työllistyä Etelä-Karjalaan.

– Voisi kuvitella, että halu nähdä maailmaa olisi suurempikin, kehitysjohtaja Terttu Kauranen ja yliopettaja Tuuli Mirola Saimaan ammattikorkeakoulusta pohtivat.

Pois haluajan prototyyppi on lukiolaistyttö. Muiden tyyppien luokittelu onkin vaikeampaa. Vastauksissa ei noussut selkeitä eroja kouluasteiden välillä.

Esiin nousi sen sijaan se, että nuorille merkityksellisiä ovat pitkälti samat seikat kuin vanhemmillekin: terveys, sosiaalinen elämä sekä koulu tai työ.

Riittävä määrä kavereita, ystäviä ja seuraa, terveydenhuolto ja oppilaitos kiilasivat tärkeiden asioiden kärkeen niin Lappeenrannassa, Imatralla kuin maalaiskunnissakin. Heti perään tulivat kesätyöt, ostosmahdollisuudet ja asuminen.

Hyvin tärkeiksi koettiin myös paikkakunnan yleinen turvallisuus ja Saimaa.

Tyytyväisimmät nuoret löytyivät pienistä maalaiskunnista. Tärkeät asiat ja tyytyväisyydenaiheet kohtasivat niissä parhaiten. Tulos yllätti tutkijat.

– Oletimme, että paikkakunnan koko vaikuttaisi enemmän. Se ei kuitenkaan ole ratkaiseva tekijä viihtyvyydelle. Pienillä paikkakunnilla nuorilla on ilmeisesti myös mahdollisuus riittävään kaveripiiriin ja tekemiseen, tutkijat tuumivat.

Kehnoimmin nuorten tärkeinä pitämiin asioihin vastasi Imatra. Siellä tärkeimmistä asioista tyytyväisiä oltiin kavereihin, oppilaitokseen ja Saimaaseen. Suurin huolenaihe oli terveydenhuolto. Opiskelijat nimesivät sen kaikkein tärkeimmäksi asiaksi, mutta olivat siihen tyytymättömiä.

Myöskään Lappeenrannassa terveydenhuolto ei nuorten mielestä pelaa kuten pitäisi.

– Jonot kouluterveydenhoitajille tulivat esiin.

Oppilaitoksiinsa nuoret olivat tyytyväisiä kaikkialla. Samaa ei voi sanoa kesätöistä.

Lappeenrannassa kesätöiden saantia pidettiin kolmanneksi, Imatralla neljänneksi ja muissa kunnissa viidenneksi tärkeimpänä asiana. Tyytyväisyydenaiheiden listalla kesätyöt keikkuivat kaikissa kunnissa häntäpäässä.

KUVATEKSTI

PEKKA HÖLKKI

Joukkoliikenne on korkealla nuorten tärkeysjärjestyksessä, mutta siihen ei olla tyytyväisiä missään.

Kirjoittaja:
Seija Hackman