Harapaisen urheilualue paras vaihtoehto suurhallin paikaksi

Maakuntahallia on 2000-luvulla ehditty sijoittaa Imatran Mansikkalaan, Joutsenon Metsälään ja Lappeenrannan Myllymäkeen. Uusimman sijoituspaikkatyöryhmän suosikki on Lappeenrannan Harapainen.

VESA SALMINEN

LAPPEENRANTA. Harapaisen urheilualue on vahva suosikki maakuntahallin sijoituspaikaksi.

Asiaa kartoittaneen työryhmän mielestä tärkeimmät kriteerit sijoituspaikalle ovat sijainti majoituspaikkojen ja koulujen lähellä sekä liikenneyhteydet. Harapainen on niillä kriteereillä ykkönen Lappeenrannassa.

Työryhmä luovutti raporttinsa Lappeenrannan tekniselle lautakunnalle, jolta kaupunginhallitus on pyytänyt selvitystä. Lautakunta käsittelee lausuntoa huomisessa kokouksessaan.

Maakuntahallista ei ole tehty vielä minkäänlaista rakentamispäätöstä.

Mallina selvityksessä on käytetty hallia, jossa on kiertävä 330 metrin juoksurata, jalkapallokenttä, muita sisäpalloilutiloja ja yleisurheilun suorituspaikkoja sekä muuntelukyky suuria yleisötapahtumia varten.

Autopaikkoja ympärille kaivattaisiin kilometrin säteelle noin tuhat.

Esimerkkiä on otettu Joensuu Areenasta, joka maksoi valmistuessaan vuoden 2003 lopussa noin 12 miljoonaa euroa.

SEKÄ TYÖRYHMÄ että oman lausuntonsa antanut rakennusvalvonta pitävät Harapaisen urheilualuetta parhaana paikkana suurhallille. Kolmas lausuja, Lappeenrannan ympäristötoimi ei aineiston perusteella pystynyt panemaan paremmuusjärjestykseen rakennuspaikkoja ympäristö- ja terveydensuojelun näkökulmasta.

Liikennevirtojen ja melun vaikutus läheiselle asuinalueelle, valaistuksen ympäristöä häiritsevä vaikutus sekä hallin energiatehokkuus on ympäristötoimen mukaan tutkittava jatkoselvityksissä.

MAAKUNTAHALLIA on eri sijoituspaikkapyörittelyissä ehditty viedä moneen paikkaan. Vuonna 2003 suurhalliselvityksessä parhaiksi paikoiksi listattiin Imatran Mansikkala, Joutsenon Metsälä ja Lappeenrannan Myllymäki. Ne kaikki on ehditty haudata ja Joutseno ja Lappeenrantakin yhtyneet samaksi kaupungiksi.

Lappeenrantalaiset liikemiehet ehdottivat viime vuoden lopussa suurhallin rakentamista toimistohotellin viereen lentoaseman lähelle. Suurhalliselvitys oli siinä vaiheessa jo valmistunut ja lentokentän länsipää jäi pisteytyksessä sijalle viisi.

OPETUSMINISTERIÖN vuosien 2009-2012 rahoitussuunnitelmassa on mukana liikuntapaikkoja kustannusarvioltaan 335 miljoonan euron edestä, yhteensä 65 kohdetta Leppävaaran uimahallista Ivalon jäähalliin. Rahaa on jaettavana noin 31 miljoonaa euroa.

Seuraavan nelivuotiskauden kattavalla listalla ovat eteläkarjalaisista kohteista mukana Sammonlahden uimahalli ja Imatran jäähalli vuoden 2010 kohdalla.

Valtion elvytyspaketin piiriin toivotaan Lappeenrannan Huhtiniemen salibandyhallia sekä Kisapuiston yksityistä harjoitusjäähallia.

Sijoitusvaihtoehdot

Harapaisen urheilualue 90 pistettä.

Golfkentän alue 83.

Huhtiniemen leirintä- ja urheilualue 69.

Viipurin vanerin alue 60.

Lentokentän länsipää 51.

Muukon eritasoliittymän alue 48.

Kanavan matkailualue 47.

Pajarilan alue 43.

Villumäki, kalliosuoja 39.

Karsivia tekijöitä

Maasotakoulun alue: Sijainti sivussa, vaatii maanvaihtoa ja liikennejärjestelyjä.

Joutsenon Metsälä: Kaukainen sijainti käyttäjistä ja kaupallisista palveluista.

Selkäharju: Kaukainen sijainti käyttäjistä ja kaupallisista palveluista.

Ammattikoulun kenttä. Alueen leveys ei riitä.

Ratsumestarin kenttä. Liian pieni alue.

Simolantien varsi: Alueen leveys ei riitä.

Lentokentäntien varsi: Alueen leveys ei riitä.

Kirkkoherranlahti: Alueen koko ei riitä.

Kisapuisto: Alueella vireillä kaavamuutos harjoitusjäähallia varten. Tilaa ei riitä enää suurhallille.

Huhtiniemi: Alue varattu hotelli- ja kylpylätoiminnalle.

Viipurin vanerin alue: Kaavailtu asuinrakentamiselle.

Golfkentän alue: Kaavailtu asuinrakentamista, vuokrasopimus ulkopuolisella 2021 saakka. Tilaa suurhallille olisi.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen