Parikkalan tukiasumisyksikkö aloittaa tänään

Työntekijöillä on hyvä ryhmähenki. Parikkalan tukiasumisyksikön turvapaikanhakijat tarvitsevat vielä edustajia ja vaatteita.

ANSSI KEMPPINEN

PARIKKALA. Parikkalan tukiasumisyksikkö pyörähtää tänään toden teolla käyntiin. Tukiasumisyksikköön saapuu tänään noin 30 alaikäistä turvapaikanhakijaa.

Hakijat saapuvat Parikkalaan ensi- ja vastaanottokeskuksista eri puolilta Suomea.

– Keräämme heitä muun muassa Espoosta ja Turusta, sanoo ylitarkastaja Veikko Pyykkönen sisäasiainministeriöstä.

Pyykkösen mukaan Parikkalaan tulijat ovat pääosin poikia, sillä turvapaikanhakijoista on tyttöjä vain vähän.

Tukiasumisyksikköön valitut työntekijät perehtyivät viime viikolla työtehtäviinsä kolme päivää. Lyhyestä valmistautumisesta huolimatta, työntekijät ovat valmiita vastaanottamaan tulijat.

– Ei voi sanoa olevansa aivan valmis. Mutta meillä on hyvä ryhmähenki ja kaikilla on vahva ammatillinen tausta, joten tukea löytyy tarvittaessa, sanoo sosiaalityöntekijä Suvi Piironen.

Ohjaaja Ritva Arponen nyökkää vierellä ja toteaa, ettei epäile hetkeäkään etteikö ryhmä selviäisi työstään hyvin.

Sähköteknikko, artesaani ja koulukäyntiavustajanakin toiminut Arponen kertoo, että tietoa on tullut kolmen päivän aikana intensiivisesti. Työntekijät ovat perehtyneet muun muassa maahanmuuttoasioihin ja talon toimintaan.

– Kun tämä on uusi paikka, niin toiminnan organisointi on työläs.

Ohjaaja Juhani Mykrä toteaa, että tällä hetkellä ei vielä tarkkaan osaa sanoa, mitä se käytännön työ tulee talossa olemaan.

– Olemme mukana turvapaikanhakijoiden käytännön elämässä kuten ruuanlaitossa. Laaja-alaista ja vaihtelevaa se työ tulee ainakin olemaan.

Arponen lisää, että monen turvapaikanhakijan kanssa on toimittava aluksi elekielellä, kun yhteistä kieltä ei ole.

Monilla tukiasumisyksikön työntekijöillä on kokemusta turvapaikanhakijoista tai maahanmuuttajista.

Arponen on saanut maahanmuuttajista kokemusta kouluelämästä. Piironen on opiskellut Berliinissä monikulttuurista kasvatus- ja kehitystyötä sekä ollut siellä projektissa maahanmuuttajanuorten kanssa.

– Ala kiinnostaa. Olen ollut Joutsenon vastaanottokeskuksessa töissä, sanoo Mykrä.

Mykrän ja Arposen mukaan on todella mielenkiintoista aloittaa turvapaikanhakijoille ihan uusi paikka.

– Tuskin tämä paikka tähän vuoteen päättyy. Mutta toivottavasti maailmanrauha säilyy, ettei meitä tulevaisuudessa tarvittaisi, sanoo Mykrä.

Tällä hetkellä maailmanrauhasta ei ole tietoakaan, ja Parikkalan Särkisalmellekin tulee toinen erä turvapaikanhakijoita jo tämän kuun lopussa.

Tukiasumisyksikkö hakee vielä pikaisesti edustajia alaikäisille turvapaikanhakijoilleen. Edustaja on turvapaikanhakijan ulkopuolinen ”huoltaja”, jonka tärkein tehtävä on osallistua nuoren kanssa turvapaikkakuulusteluun poliisin luona ja turvapaikkapuhutteluun maahanmuuttovirastossa.

Käytännöllisistä syistä edustajan kannattaa asua lähellä Parikkalaa esimerkiksi Etelä-Karjalan alueella. Edustajalle järjestetään myös koulutus.

– Joillain turvapaikanhakijoilla on jo edustaja, mutta me tarvitsemme edustajia lisää noin 50, sanoo tukiasumisyksikön johtaja Heli Hyvönen.

Yksikön vastaava ohjaaja Hanna-Kaisa Lähde sanoo myös, että tulijoille toivotaan vielä lisää vaatteitakin.

– Ehjiä, pestyjä ja eritoten talvivaatteita. Sukkia ja pipojakin voi kutoa.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Joutsenolainen Jouni Mykrä, rautjärveläinen Ritva Arponen ja imatralainen Suvi Piironen viimeistelivät vielä paikkoja Parikkalan Särkisalmen tukiasumisyksikössä entisessä maatalousoppilaitoksessa.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen