Keisarinaseman entisöinti alkaa EU-rahan turvin

Valmista on tarkoitus tulla ensi vuoden aikana, jolloin asema täyttää

LAPPEENRANNAN kaupunki aloittaa Keisarinaseman entisöinnin. Konservointi ja saneeraus alkavat tänä vuonna. Työ valmistuu ensi vuoden aikana.

Kaupunki konservoi välikattojen takaa löytyneet kattomaalaukset ja ornamentiikan.

Kaakkois-Suomen ympäristökeskus on myöntänyt 105 000 euron avustuksen entisöintiin. Kaupunki rahoittaa 195 000 euroa, joten työ maksaa 300 000 euroa.

KAUPUNKI hallitsee talon keisarillisia tiloja, joita on 140 neliömetriä. Avustus käytetään näiden tilojen konservointiin ja saneeraukseen. Entisöintiä ohjaa Museovirasto. Työt kilpailutetaan.

Kaupungin toiveena on, että työhön voitaisiin saada Lappeen pappilan ja Tasihinin talon korjaustöissä koulutettuja työntekijöitä. Kaupunki toivoo, että he muodostavat yrityksinä toimivia työryhmiä.

ARKKITEHTI Tuula Pöyhiä tehnyt tutkimuksen Keisarinasemasta. Hän pitää sitä ainutlaatuisena Suomessa.

Rakenteiden kätköihin jääneet kattomaalaukset ja ornamentit ovat säilyneet hyvin. Ne pyritään konservoimaan ja osin uudistamaan alkuperäiseen asuunsa.

KEISARINASEMAN tontteineen omistaa Asunto Oy Lappeenrannan Villa Aleksanteri. Kaksi kolmasosaa sen osakkeista omistaa Jari Koskimiehen Kirsi-kiinteistöt ja kolmasosan Lappeenrannan kaupunki.

Keisarinaseman kerrosala on 437 neliömetriä. Kirsi-kiinteistöt kunnostaa aseman muut osat. Rakennuksen entinen omistaja NCC-rakennus kustantaa keisarillisen osan vesikatteen, ikkunoiden, ovien ja julkisivulaudoituksen uusimisen.

KEISARILLISEEN huoneistoon kuuluu kaksi salia, salonki sekä keittiö- ja saniteettitilat. Salit kunnostetaan Lappeenrannassa toimivien yhdistysten ja yhteisöjen kokoustiloiksi.

Salonkiin rakennettavan toimistotilan kaupunki aikoo vuokrata esimerkiksi matkailualan yrittäjälle.

Keisarinasema on valmistunut vuonna 1885, jolloin Venäjän keisari Aleksanteri III vieraili Lappeenrannassa sotaväen leirillä.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen