Koulutus tulliin tai rajalle olisi monelle vartijalle lottovoitto

Etenkin perheelliset Konnunsuon vanginvartijat ovat kiinnostuneet muuntokoulutuksesta. Joukossa on myös niitä, jotka pääsisivät alkuperäiseen toiveammattiinsa. Mikkeli on alkanut kuullostaa melkein kirosanalta.

LAPPEENRANTA. Vanginvartijat Sampo Laari (30), Jarmo Mäkelä (43) ja Kai Korhonen (34) olivat perjantaina aamupäivällä yksimielisiä siitä, että mahdollinen koulutus tullin tai rajavartioston ammatteihin olisi heille kuta kuinkin lottovoitto. Kaikki he olisivat motivoituneita jäämään valtion leipiin kotiseudulleen aina eläkkeelle asti – niin he olivat uumoilleet vanginvartijan ammatissakin.

Kaikki kolme Konnunsuon vankilan vartijaa ovat perheellisiä. Korhosella on 12:n, Mäkelällä 21:n ja Laarilla viiden vuoden kokemus vanginvartijan ammatista. Korhonen ja Laari lähtisivät mieluiten rajalle, Mäkelä tulliin. Kaikki he asuvat nykyisen Lappeenrannan alueella.

Kukaan heistä ei ole halukas lähtemään pois kotiseudultaan, vaikka vankila lakkautetaan. Mikkeli on Mäkelän mukaan alkanut kuulostaa Konnunsuolla melkein kirosanalta. Reissutyö Mikkelissä kypsyttäisi nopeasti.

Kai Korhonen kertoo saaneensa talonsa valmiiksi joulukuussa. Hänellä esikouluikäinen lapsi. Työttömäksi ei tässä tilanteessa ole varaa heittäytyä. Asuntovelkaa on myös Sampo Laarilla.

VARTIJOIDEN luottamus Rikosseuraamusvirastoon työnantajana on rapissut. Kaikki kolme näkevät Konnunsuon lakkauttamisessa farssin piirteitä. Kysymys ei ole pelkästään kunnostusrahoissa säästämisestä. Vankilassa on esimerkiksi suuret määrät mitä erilaisinta rahanarvoista irtaimistoa. Mitä sille tehdään aikanaan?

Samaan aikaan kun Konnunsuolla on alkanut lakkauttamisprosessi, uudet vankilat, esimerkiksi Turussa, pullistelevat ylisuurella vankimäärällä.

Tullin ja rajavartioston töissä Laari, Mäkelä ja Korhonen näkevät käytännöllisiä yhtymäkohtia vanginvartijan työhön. Kaikki nämä ammatit perustuvat järjestykseen, suunnitelmallisuuteen ja selkeyteen.

Vartijoiden mielestä vankeinhoidon työkokemuksesta olisi hyötyä uusissa ammateissa. Vanginvartijoilla ei olisi fyysisenkään kunnon puolesta vaikeuksia sopeutua uusiin ammatteihin.

Miehet arvioivat, että Konnunsuolta olisi valmis siirtymään tullin tai rajavartiolaitoksen palvelukseen 10-20 vartijaa. Tähän mennessä he tietävät vain yhden noin 140:stä työntekijästä lähteneen pois. Lakkauttamispäätös on sittenkin varsin uusi tilanne. Tulli tai raja eivät kuitenkaan ole mitään ehdottomia vaihtoehtoja. Muuntokoulutusta voisi aivan hyvin laajentaa myös muille aloille.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Vartijat Kai Korhonen, Sampo Laari ja Jarmo Mäkelä vangin vastaanottohuoneessa.

Kirjoittaja:
Esa Vilenius