Lappeenranta ja Imatra aktivoivat pitkäaikaistyöttömiä

Valtio velvoittaa kuntia työllistämään yli 500 päivää työmarkkinatukea saaneita työttömiä. Lappeenranta ja Imatra ovat tarttuneet asiaan.

ILPO LESKINEN

VALTIO PATISTAA kuntia työllistämään pitkäaikaistyöttömänsä. Tähän velvoittaa tammikuussa 2006 voimaan tullut työmarkkinatuen uudistus.

Kunnat joutuvat korvaamaan Kelalle puolet yli 500 päivää passiivisesti työmarkkinatukea saaneiden henkilöiden korvauksesta eli niiden, joita ei ole työllistetty.

Lappeenranta ja Imatra ovat tiedostaneet lainmuutoksen velvoitteet. Ne ovat parhaansa mukaan työllistäneet työmarkkinatukea saavia pitkäaikaistyöttömiä.

LAPPEENRANNAN henkilöstöjohtaja Päivi Savilampi kertoo, että pitkäaikaistyöttömien määrä on kolmessa vuodessa pudotettu alle puoleen.

Kaupungissa oli vuoden 2006 alussa 1 224 työmarkkinatuen saajaa.

Marraskuussa 2008 heitä oli 572.

Kaupunki, työvoimatoimisto ja Etelä-Karjalan työvoiman palvelukeskus ovat Savilammen mukaan järjestäneet aktivointi- ja työllistämistoimia pitkään työmarkkinatukea saaneille henkilöille.

IMATRALLA toimitaan niin kuin laki käskee. Tätä korostaa kaupungin kehitystoimen strateginen controller Sirkku Sarlomo.

– Kuntouttava työtoiminta kuuluu kaupungin työllisyyspolitiikkaan, ja siihen on joka vuosi budjetoitu määrärahaa.

Kun henkilö on ollut 500 päivää työttömänä, sosiaalipalvelutyöntekijä ja työvoimatoimisto laativat Sarlomon mukaan hänelle aktivointisuunnitelman, jolla työllistymistä yritetään parantaa.

– Ratkaisut mietitään yksilöllisesti. Kuntouttava työtoiminta on yksi mahdollisuus.

Kuntouttavan työtoiminnan palveluja ostettiin Imatralla viime vuonna arviolta noin 180 hengelle.

TALOUDEN taantuma on alkanut näkyä.

Savilampi kertoo, että joulukuussa 2008 yli 500 päivää työmarkkinatukea saaneiden henkilöiden määrä oli lisääntynyt. Kerta oli ensimmäinen sitten työmarkkinatukiuudistuksen voimaantulon.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen