Pyhiinvaellusmatka ja levytys samalla Abbey Road -reissulla

Korsuorkesterin hullu idea levyttämisestä Lontoon kuuluisimmalla studiolla toteutui omilla ja ystäviltä saaduilla rahoilla.

Liisa Kukkola

Ruokolahti. Korsuorkesterin suojatiemarssi Lontoon Abbey Roadilla tammikuun alussa ei jäänyt huomaamatta. Kaikki huutelijat eivät tosin tienneet, minkä maan sotilaita suojatien yli peräkanaa kulkee: autoista kuului vihastuneitakin huutoja.

– Tiedä sitten, luulivatko britit asepukujamme saksalaisiksi, Korsuorkesterin kitaristi ja laulaja, ruokolahtelainen Pepe Kovanen nauraa.

Korsuorkesteri oli päätynyt Lontooseen toteuttamaan Muoniossa keikan jälkeen syntynyttä hullua ideaa.

– Ilta oli vapaa, saunottiin ja istuttiin iltaa. Televisiosta tuli livekonsertti Abbey Roadilta ja dokumenttia John Lennonin levynteosta. Joku murjaisi, että eiköhän lähdetä Lontooseen Abbey Roadille levyä tekemään, ja kaikki olivat että jee-jee, Kovanen muistelee.

Kovanen nukkui yön yli, mutta ei jättänyt ideaa heitoksi, koska se tuntui aamulla yhtä kummallisen hienolta kuin illallakin.

– Kysyin jätkiltä, että lähdetäänkö myö sinne Lontooseen levyttämään.

Myöntäviä vastauksia murahdeltiin peittojen alta.

Korsuorkesteri lähetti tiedustelusähköpostia Lontooseen. Vastausta piti odotella kokonaiset 15 minuuttia.

– Sieltä kyseltiin kohteliaasti, milloin orkesteri olisi tulossa levyttämään ja kuinka pitkäksi aikaa.

Korsuorkesteri olisi halunnut varata studion kahdeksi päiväksi.

– Sellaiseen studio ei ainakaan siinä vaiheessa halunnut suostua: heiltähän saattaa joku maailmantähti varata studion vaikka puoleksi vuodeksi kerrallaan. Ajattelimmekin, että tämä on nyt kohtelias tapa torjua meidän hullu ideamme.

Joulukuun alkupuolella Korsuorkesterin levytuottaja, entinen laulusolisti ja nykyinen kunniajäsen Pekka Hartonen sai postia Lontoosta. Siinä kerrottiin Korsuorkesterille varatun 2 kertaa 12 tunnin aika Abbey Roadin levytysstudioille.

Sellaista tilaisuutta ei 1960-luvun nuori yksinkertaisesti voinut päästää käsistään.

Huhtikuussa ilmestyvä Korsuorkesterin 14. levy olisi Kovasen mukaan saatu äänitettyä myös Ruokolahdella, Kovasen kotistudiossa. Mutta samaan fiilikseen ei olisi päässyt.

– Kun on 1960-luvulla kasvattanut Beatles-tukan, niin onhan se käsittämätöntä, mihin fiiliksiin studiolla pääsi. Sentään studio, jossa omat suosikit, maailman kuuluisimmat bändit ovat levyttäneet.

Beatlesissa Kovaseen kolahti aikoinaan moniääninen laulaminen, mutta varsinainen suosikkibändi oli the Shadows ja sittemmin Rolling Stones, jonka Beatlesia karheampi musiikki upposi Kovaseen.

– Studion käytävillä ei saanut kuvata, siellähän olisi voinut vastaan kävellä vaikka Mick Jagger, eivätkä sellaiset tähdet varmaankaan tykkää, että heitä osoitellaan kameralla, Kovanen arvelee.

Halvemmaksikin olisi äänittäminen Ruokolahdella tullut kuin Lontoossa.

– Olen laskenut, että kymmenen hengen seurueen matkat ja majoitukset ja kahden päivän studioaika tulivat maksamaan 10 000 euroa. Meillä oli mukana muun muassa oma äänittäjä.

Osa rahoista on maksettu Lontoon-matkalaisten omasta pussista, ja loput on saatu sponsoritukena kavereilta, joilla on eri alojen yrityksiä.

– Kaverit innostuivat ideasta yhtä paljon kuin me itse. Joku antoi 50, joku 100 ja joku jopa 1 000 euroa, Kovanen kiittelee.

Levy-yhtiö on luvannut, että levy julkaistaan huhtikuussa ja Beatlesin kappale All My Loving eli Kaikki rakkauteni maaliskuussa sinkkuna, ja mikäli se sopimus ei pidä, Kovanen julkaisee levyn omalla levymerkillään.

Levytyspaikka on vaikuttanut tulevan levyn sisältöön. Mukaan on mahtunut Beatlesin All My Loving ja Shadowsin laulu Cavatina elokuvasta Kauriinmetsästäjä. Kumpikin bändi on levyttänyt Lontoon kuuluisimmassa äänitysstudiossa.

– Puolet levyllä on Korsuorkesterin omia biisejä ja puolet lainabiisejä. Mukana on myös Erkki Liikasen Evakkoreki ja Hullujussin Bingo bango bongo. Sitä levytysstudiossa ollut assistentti kyseli toisena päivänä, että milloin soitetaan bingobangobongo.

– Hän oppi myös sanomaan brittiläisittäin että umbbaa.

Levytysten aikana korsuorkesterilaisilla oli matkaa varten teetetyt t-paidat, mutta mainoskuvia varten orkesteri pukeutui niin kuin keikoillakin: 1940-luvun suomalaiseen asepukuun.

– Korsuorkesteri täyttää vuoden päästä 20 vuotta. Voi olla, että tuolloin julkaistaan kuvalevy tai dvd, jossa on materiaalia Lontoon-matkasta. Otimme kuusi tuntia videokuvaa, ja valokuviakin on 300 kappaletta

KUVATEKSTI

RISTO KOVANEN

Moni suomalainenkin bändi on käynyt kuvauttamassa itsensä Lontoossa Abbey Roadilla, mutta harvempi bändi on levyttänyt kadun varrella sijaitsevassa legendaarisessa äänitysstudiossa. Korsuorkesteri on.

Pepe Kovanen ei harmittele, että parin päivän levytyksiin, matkoihin ja majoitukseen meni 10 000 euroa, sillä kokemukselle ja elämykselle Abbey Roadilla ei voi laskea hintaa.

Musiikkia äänitetään Abbey Roadilla mikrofoneilla, joilla pääsee hyvin käsiksi tunnelmaan.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola