Pien-Saimaan Lavikanlahdella on yllättäen vähiten sinilevää

Sinilevä voi edelleen hyvin Pien-Saimaalla. Keskeneräisten tutkimusten perusteella levää on eniten Maaveden Kolinlahdella ja Sunisenselällä.

ILPO LESKINEN

PIEN-SAIMAAN sinilevätutkimukset ovat tuottaneet uuden yllätyksen. Savitaipaleen Lavikanlahti kärsii sinilevästä vähiten, vaikka se on järven rehevin osa. Pien-Saimaan muissa osissa sinilevää on edelleen runsaasti.

Tilanne paljastui Saimaan vesi- ja ympäristötutkimuksen alkuviikolla Pien-Saimaalta ottamista vesinäytteistä.

Näytteiden analysointi on Saimaan vesiensuojeluyhdistyksen toiminnanjohtajan Pena Saukkosen mukaan vielä kesken, joten perjantaina julkistetut tiedot ovat vasta alustavia.

Näytteiden happi- ja fosforipitoisuudet ovat edelleen määrittämättä. Sinileväbiomassan määrä on ehditty määrittää vasta osasta näytteitä.

Sinilevien määrää on arvioitu alustavasti lehtivihreän, sameuden sekä sinileväbiomassan perusteella.

TAIPALSAAREN Maaveden Kolinlahdella sinilevää on erittäin paljon. Sieltä mitattiin suurin lehtivihreäpitoisuus, ja Kolinlahden vesi oli myös sameinta.

Toiseksi eniten sinilevää löytyi Lappeenrannan Sunisenselältä, jossa sinileviä on esiintynyt runsaasti koko talven ajan.

Leväesiintymien takia Sunisenselän pintaveden sameus oli lähes kahdeksankertainen viime talveen verrattuna. Valkoiseen saaviin laskettuna vesi oli silminnähden vihreää.

Koko Maavedellä sinilevää oli runsaasti, mutta Kopinsalmen molemmin puolin levää oli vähän.

Saukkosen omien ja yleisöhavaintojen perusteella sinilevien määrä saattaa vaihdella pienelläkin alueella melkoisesti.

RUNSAASTI levää on myös Lappeenrannan Piiluvanselällä ja Taipalsaaren Riutanselällä. Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen aiempiin havaintoihin verrattuna levien näyttää kuitenkin olevan vähenemässä.

Taipalsaaren kirkonkylän edustalla ja Lappeenrannan Rutolaan johtavassa Jokilahdessa sinilevää oli kohtalaisen runsaasti.

TAIPALSAARENTIEN itäpuolisella Pien-Saimaalla sinilevää on vähän. Tällaisia alueita ovat Vehkataipaleen pumppaamon lähivedet, Mikonsaaren edusta, Niemisenselkä, Pappilansalmi ja Lappeenrannan edusta.

Pien-Saimaan sinileväongelmat näyttävät Saukkosen mukaan rajoittuvan Vehkataipaleentien länsipuolelle, mutta yleisöhavaintoja levistä on tullut myös itäpuolelta, esimerkiksi Luovukan lähettyviltä.

SAIMAAN vesi- ja ympäristötutkimus teki alkuviikosta Pien-Saimaalla tavanomaisen talvisen tarkkailukierroksen. Poikkeustilan takia kaikilta näytepisteiltä otettiin myös lehtivihreä- ja sinilevänäytteet.

Lisäksi tutkitaan tavanomaisesta poiketen liukoisia ravinteita. Vettä otettiin myös pakastettavaksi mahdollisia muita määrityksiä varten.

Lopulliset tulokset 23.-25. helmikuuta otetuista näytteistä valmistunevat ensi viikon alkupuolella.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen