Rakentamisen vauhti on hiipunut Lappeenrannassa

Rakentamisen huippuvuodet 2006 ja 2007 saattavat jäädä historiaan Myllymäen buumin takia. Lappeenrannan kaupunki kannustaa rakentajia tonttitakuulla.

HEIKKI SAIRANEN

LAPPEENRANTA. Rakentamisen vauhti hiipuu Lappeenrannassa. Vauhti hiljeni jo viime vuonna. Vuonna 2008 myönnettiin 303 lupaa, joiden pohjalta sai toteuttaa noin 420 000 kuution hankkeet.

Kolme vuotta sitten Lappeenrannassa rakennettiin vilkkaasti ja rakennustyömaita nousi ennätysmäärä. Uusille rakennuksille myönnettiin 414 rakennuslupaa yhteensä lähes 850 000 kuution rakennuksille. Tahti oli sama sitä seuraavana vuotena.

– Nyt alkuvuosi on selkeästi näyttänyt, että rakentaminen hiljenee tästä entisestään, ennakoi Lappeenrannan rakennustarkastaja Mika Sairanen.

– Tällä hetkellä rakentamisessa on odotteleva vaihe. Rakentajat ja rahoittajat katsovat, mihin tilanne kehittyy.

Ennätysvilkas liikerakentaminen teki vuosista 2006 ja 2007 Lappeenrannan ehkä kaikkien aikojen huippuvuodet rakennuskuutioilla mitattuna. Kun vuonna 2006 Lappeenrannassa myönnettiin 12 lupaa liikerakentamiseen, viime vuonna määrä oli enää neljä.

Myös omakotirakentaminen on hiipunut. Kolme vuotta sitten 171 omakotitaloa sai rakennusluvan, vuonna 2007 määrä oli 152, mutta viime vuonna enää 104.

Kerrostalotyömailla on ollut tasaisen rauhallista.

– Kenties nyt ollaan palaamassa huippuruuhkavuosia edeltävään tilanteeseen. Huippuvuodet 2006-2007 saattavat jäädä historiaan Myllymäen buumin takia, Sairanen toteaa.

– Vähän riippuu myös siitä, mitä itärajalla tapahtuu ja miten talous siellä kehittyy.

Rakennustarkastaja Mika Sairanen toivoo peruskorjaushankkeiden lisääntyvän.

– Lappeenrannassa on melko paljon sellaista vanhaa rakennuskantaa, mikä vaatii energiatalkoita.

Lappeenrannan kaupunki kannustaa rakentajia tonttitakuulla. Kaupungingeodeetti Jussi Salo sanoo, että mikäli omakotirakentaja tai yrittäjä haluaa pystyttää talonsa Lappeenrannan kaupungin maille, hän saa takuuvarmasti tontin. Tonttitakuun piiriin kuuluvat ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetut asuinrakennukset sekä yritysten toimitilat ja varastorakennukset.

Tonttitakuu sisältyi jo viime valtuustokauden strategiaan, mutta jäi monelle rakennushanketta suunnittelevalle kuitenkin vieraaksi käsitteeksi.

Omakotien rakentaminen keskittyy Lappeenrannassa nyt länteen. Tontteja on tarjolla eniten Ruoholammella. Lappeenrannassa on tällä hetkellä tarjolla reilut 110 vapaata tonttia joko vuokrattavaksi tai ostettavaksi.

Joutsenon alueelta tontteja löytyy lähes 40.

– Kuntaliitokset monipuolistavat tarjontaa. Toteutumassa oleva Ylämaan liittyminen Lappeenrantaan lisäisi rakentajien kiinnostusta maaseutumaiseen ja väljään rakentamiseen, Salo toteaa.

Lappeenrannan seuraava mahdollinen rakennusalue on Hiessillan länsipuolella, Ojala-Tuomelan alue.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen