Venäjä alkaa korjata Vuoksen vesivoimaloita

Enson ja Rouhialan voimalaitokset ovat pääosin Suomen-aikaisessa asussaan. Koneistojen uudistaminen nostaa voimaloiden tehoa ja lisää läpäisykykyä. Voimaloiden laajentaminen on ilouutinen Saimaan tulvien hillinnälle.

ILPO LESKINEN

VENÄJÄ NOSTAA Vuoksen vesivoimaloidensa tehoa. Enson ja Rouhialan voimalaitosten uudistaminen on alkanut. Voimaloiden koneistot remontoidaan yksi kerrallaan ajanmukaiseen kuntoon.

Suomalais-venäläisen rajavesikomission asiantuntija Raimo Peltola Fortumista kertoo, että Pietarin alueen tuotantoyhtiö TGC-1 on aloittanut ensimmäisten koneiden korjaamisen kummassakin voimalassa.

– Vanhat koneet uusitaan. Samalla voimaloiden läpäisykyky kasvaa. Niiden läpi mahtuu kulkemaan entistä suurempi virtaama.

VOIMALAT uudistetaan Peltolan tietojen mukaan kokonaan. Työ kestää ainakin viisi vuotta.

Enson ja Rouhialan vesivoimaloissa on neljä koneistoa. Ne ovat edelleen Suomen-aikaisia. Koneita on huollettu, mutta suurempia peruskorjauksia ei ole tehty.

Imatrankosken voimalassa on seitsemän konetta ja Tainionkosken voimalassa neljä. Niitä on uudistettu koko ajan.

VOIMALOIDEN teho oli Peltolan mukaan parhaimmillaan sadan megawatin luokkaa. Teho on viime aikoina pienentynyt, kun koneistot ovat menneet huonoon kuntoon.

Peltola arvioi, että korjausten jälkeen Enson ja Rouhialan voimaloiden teho nousee selvästi yli sadan megawatin.

VENÄJÄN voimalat ovat pystyneet hyödyntämään 800 kuutiometrin virtaaman sekunnissa. Vuoksessa virtaa vettä tällä hetkellä 810-820 kuutiota sekunnissa.

– Tarkkoja tietoja tehon noususta ja läpäisykyvyn kasvusta saadaan vasta, kun korjaus aikanaan valmistuu, Peltola sanoo.

Jos Enson ja Rouhialan voimalat uudistettaisiin viimeisen päälle suomalaisella tekniikalla, Peltolan karkean arvion mukaan niiden tehoa voitaisiin nostaa 120 megawattiin ja läpäisykykyä 900 kuutiometriin sekunnissa.

ROUHIALAN ja Enson voimalaitokset ovat olleet Saimaan tulvien pullonkaulana.

Koska vesivoimalat pystyvät hyödyntämään vain 800 kuution virtaaman, Suomen viranomaiset eivät mielellään juoksuta Vuoksesta tämän enempää.

Jos vettä joudutaan juoksuttamaan Venäjän voimaloiden ohi, Suomen on maksettava Venäjälle korvauksia menetetystä sähköntuotannosta.

Venäjällä on Peltolan käsityksen mukaan tiedostettu, että sateiset vuodet, lauhat talvet ja ilmastonmuutos lisäävät Saimaan vesimäärää ja Vuoksen virtaamaa.

VUOKSEN Venäjän-puoleisten voimaloiden tehon ja läpäisykyvyn kasvattamista on odotettu Suomessa jo kauan.

Yli-insinööri Markku Ollila Suomen ympäristökeskuksesta kertoo odottaneensa remonttia koko 30-vuotisen työuransa ajan.

Ollila pitää voimaloiden uudistamista erinomaisena asiana etenkin Saimaan tulvatilanteiden hallinnalle.

– Jo silloin, kun tulva uhkaa, vettä voidaan juoksuttaa nykyistä enemmän. Näin saadaan tehoa tulvan alentamiseen eikä Venäjälle tarvitse maksaa korvauksia.

Rouhialan voimalaitos on rakennettu vuonna 1937. Enson voimalaitos valmistui sotien aikana.

Enson voimalaitos sijaitsee nykyisen Svetogorskin eli Enson kohdalla. Rouhialan voimalaitos sijaitsee Svetogorskin ja Lesogorskin eli Jääsken puolivälissä.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen