Yliopistolaki saa hillityn vastaanoton Lappeenrannassa

Ylioppilaskunta on uudistuksen kannalla. Henkilökuntaa epäilyttää.

ETTI KANTOLA

LAPPEENRANTA. Yliopistolain uudistaminen jakaa Lappeenrannan teknillisen yliopiston väen. Opiskelijat ottaisivat valmisteilla olevan lain iloisesti vastaan, henkilökuntaa se epäilyttää.

Muualla maassa virinneitä mielenilmauksia ei Lappeenrannassa ole nähty lainkaan. Opiskelijoiden keskuudessa laki on puhuttanut pääasiassa järjestöaktiiveja.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Tytti Bruce sanoo muualta kantautuneen kuuman keskustelun tulleen hänelle yllätyksenä.

– Meidän mielestämme lakiuudistus on askel oikeaan suuntaan. Meillä on ollut asiaan hyvin yksimielinen kanta.

Ylioppilaskunta on allekirjoittanut lakia puolustavan kannanoton yhdessä kahdeksan muun ylioppilaskunnan kanssa. Allekirjoittajien oppilaitoksista suuri osa on painottunut teknillisiin tai kauppatieteisiin.

– Ylioppilasliikettä on kuultu asiassa hyvin. Ilmeisesti vastustus on tullut enemmän henkilöstön puolelta.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston pääluottamusmies Martti Lindh vahvistaa, että henkilökuntaa lain uudistaminen on keskusteluttanut. Lindh oli perjantaina Helsingissä Yliopiston ja tutkimusalan henkilöstöliiton hallituksen kokouksessa, missä pöydällä oli sama asia.

Lindh allekirjoittaa lain valmistelun saaman kritiikin.

– Virkamiestyöryhmähän sen on valmistellut. Suhteellisen valmiit tekstit ovat tulleet niin nopeasti, ettei järjestöjen ääniä ole sinne ehditty laittaa. Lausuntoja on pyydetty ja annettu, mutta niillä ei ole ollut vaikutusta tekstiin.

Henkilöstön ykköshuoli on virkamiessuhteessa olevien työntekijöiden aseman säilyttäminen.

– Emme ole saaneet varmuutta, että henkilöstön asema säilyy entisellään.

Lisäksi Lindhiä mietityttää mahdollinen päänavaus opiskelun maksullisuuteen ja ulkopuolisen rahoituksen vaikutus siihen, mitä yliopisto tutkii ja opettaa.

– Yliopiston ei pitäisi tavoitella voittoa vaan palvella kansalaisia, joilla on oikeus saada oppia ilman firmojen asettamia ehtoja.

Lindh huomauttaa nykyisen taloustilanteen heikentävän tuntuvasti yliopistojen mahdollisuuksia kohentaa rahoitustaan ulkopuolisen maksajan avulla.

– Rahanhankintakuvio vaikeutuu selvästi. Sekin olisi hyvä syy aikalisälle.

Opiskelijat ja henkilökunta ovat yhtä mieltä siitä, että lain uudistaminen vaikuttaa Lappeenrannassa vähän moneen muuhun yliopistoon verrattuna. Hallintoa on jo uudistettu ja laitosta viilattu tulevan lain hengen mukaisesti.

– Laki ei tuo suuria muutoksia. Koulutusohjelmat ja rakenne säilyvät, Bruce tiivistää.

Hän uskoo lain poikivan LTY:lle aikaansaavan hallituksen, joka onnistuu hankkimaan yliopiston valitsemille painopistealueille hyvät resurssit niin opetukseen kuin tutkimukseen. Seurauksena olisi huippututkimusta ja aiempaa laadukkaampaa opetusta.

Lindh arvioi, että uudistuksen kärsijäksi saattaa joutua perinteisten tieteiden opetus. Niitä ovat muun muassa Lappeenrannan fysiikka ja kemia.

– On johdon valinta, kuinka paljon tehdään ulkopuolisille ja heidän ehdoillaan.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÉN

Tytti Bruce kertoo, ettei Lappeenrannan yliopisto-opiskelijoilta ole kuulunut poikkipuolista sanaa tulevasta yliopistolaista. Hän uskoo lain lisäävän yliopistojen itsenäisyyttä ja vaikutusmahdollisuuksien säilyvän hyvinä myös oppilaitoksen hallinnollisessa johdossa.

Kirjoittaja:
Etti Kantola