Etelä-Karjalaan rakenteilla yhteinen ruokapalvelujärjestelmä

Konsulttiselvitys ei tarjoa yhteistä keskuskeittiötä, josta jaettaisiin ruokaa ympäri Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriä. Lappeenrannan ruokapalvelujohtajan mukaan tavoitteena on tehokkaammin hyödyntää olemassaolevaa keittiöverkostoa.

HEIKKI SAIRANEN

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri saanee yhteisen ruokapalvelujen organisaation. Lappeenrannan ruokapalvelujohtajan Elina Särmälän mukaan yhteinen ruokapalvelu ei tarkoita kuitenkaan ruokapalvelujen keskittämistä yhteen isoon keskuskeittiöön.

– Konsulttiselvityksessä ei ole mainittu sanallakaan yhdestä yhteisestä ruokapadasta, jossa tehtäisiin koko Etelä-Karjalan ruoat, Särmälä vakuuttaa.

– Nykyisellä organisaatiolla ei vain voida enää jatkaa.

Lappeenrannan ruoka- ja puhtauspalveluyksikkö on kaupungin sisäinen liikelaitos.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä mietitään parhaillaan, miten tukipalvelut järjestetään tulevaisuudessa. Tukipalveluihin kuuluvat muun muassa ruokapalvelut, siivous ja tekstiilihuolto.

Ruokapalvelujen osalta on esitetty yhtenä vaihtoehtona yhteistä ruokapalvelujen organisaatiota. Särmälä muistuttaa, että se on kuitenkin vain yksi vaihtoehto neljän muun joukossa.

– Konsulteilta on pyydetty peruskartoitusta tämän hetken tilanteesta. Siinä selvitetään mitä voidaan tehdä tehokkaammin, ja mikä voisi olla organisaation muoto.

– Yksi vaihtoehto on, että perustetaan yhteinen ruokapalveluorganisaatio.

Särmälä korostaa, että yhdessäkään konsultin tekemässä selvityksessä ei ole esitystä yhdestä isosta keskuskeittiöstä, josta ryhdyttäisiin suoltamaan koko maakunnan ruoat. Se on Särmälän mielestä ajatuksenakin mahdoton.

– Tavoitteena on tehokkaammin hyödyntää olemassaolevaa keittiöverkostoa.

Tukipalvelujen ohjaustyöryhmä kokoontuu ensi maanantaina. Kokouksessa on tarkoitus hyväksyä konsulttien selvitys ruokapalveluista, tekstiilihuollosta ja puhtauspalveluiden organisoimisesta.

– Ohjausryhmä suosittaa ja päättäjät päättävät.

Lappeenrannan kaupungin ruoka- ja puhtauspalveluyksikkö on kaupungin sisäinen liikelaitos. Se tuottaa ateria- ja siivouspalveluita päiväkodeissa, kouluissa, vanhainkodeissa, hoitolaitoksissa ja terveyskeskussairaaloissa.

Henkilökuntaa on noin 365. Päivittäinen ruokailijamäärä on noin 12 000. Valmistuskeittiöitä on 45 ja toimipaikkoja 75. Siivouskohteita on 315 ja siivottavaa pinta-alaa 234 700 neliötä.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/SEPPO RAUTIOVAARA

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriin on perusteilla uusi ruokapalvelujen organisaatio. Yhteinen ruokapalvelu ei tarkoita kuitenkaan ruokapalvelujen keskittämistä yhteen isoon keskuskeittiöön.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen