Huhtiniemen ja Rauhan kylpylät joutuivat kilpasille

Holiday Club Resortin toimitusjohtaja sanoo kilpailevan hankkeen vaikeuttavan rahoitusta. Jos Huhtiniemeen nousee kylpylä, Rauhaan ei sitä tule. Rauhan kylpylähotellin rakentamispäätös siirtyy taas ainakin kuukausia eteenpäin.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Joutsenon Rauhan ja Huhtiniemen kylpylät kilpailevat keskenään. Rauhan kylpylähotellia ei Holiday Club Resortin toimitusjohtajan Vesa Tengmanin mukaan tule, jos Huhtiniemi-hanke etenee. Huhtiniemi-kuvio haittaa Rauhan kylpylähotellin rahoituksen järjestämistä.

– Nämä ovat keskenään kilpailevia hankkeita. Jos joku tekee kylpylän Huhtiniemeen, niin se johtaa sitten siihen, että me emme sellaista Rauhaan tee, sanoo Tengman.

– Meidän on silloin pakko nostaa kädet pystyyn. Ei markkina kestä kahta kylpylää samanaikaisesti. On ihan hölmöläisen hommaa kuvitella niin.

Tengman toteaa, että se, kumpi saa rahoituksen ja muut asiat ensin kuntoon, voittaa kisan. Tengman uskoo Rauhan hankkeen olevan joka tapauksessa vahvemmilla.

– Suomessa on nyt niin moni vastaava hanke kovin kevyissä kantimissa ja ohuella pohjalla.

Rahoituksen järjestymistä kahden kylpylähankkeen tilanne ei Tengmanin mukaan yhtään helpota.

– Tilanne on vaikeutunut. Rahoittajat katsovat ensimmäisenä, että tähänhän on tulossa toinen hanke viereen. On ehkä sitten parempi olla rahoittamatta.

Tengman kyseenalaistaa koko Huhtiniemen kylpylähankkeen.

– Itselleni ainakin herää kysymys, onko oikeasti olemassa tällainen Huhtiniemen kylpylähanke vai ei? Hankkeen takana olevat ovat julkisuuteen kertoneet, että heillä on rahoitus ja operaattori. Olisi aika mielenkiintoista kuulla, kuka se rahoittaja ja kuka se operaattori on. Huhtiniemi-hankehan on vielä ihan alkutekijöissään.

Niin Huhtiniemen kuin Rauhan kylpylähotellien on ilmoitettu olevan suuruusluokaltaan 60 miljoonan euron hujakoilla. Rauhan kylpylähotellin kaava-asiat ja rakennusluvatkin ovat Tengmanin mukaan järjestyksessä. Alueen infra on valmis ja loma-asuntoja jo rakennetaan.

– Meillä olisi valmius parissa viikossa käynnistää rakentaminen, jos rahoittaja löytyisi.

– Vaikka Rauhassa ollaan näin pitkällä, ja on operaattorikin, sen kiinteistösijoittajan löytäminen ei ole helppoa.

RAUHA-TIURU -alueelle on jo rakennettu muutama kymmen loma-asuntoa. Rakentaminen jatkuu. Varsinaisen kylpylähotellin rakentamispäätös on siirtynyt ja siirtynyt. Rakentaminen ei alkane nyt keväälläkään, vaikka niin odotettiin.

– En usko, että tähän rahoituskysymykseen tulee vielä kuukausiin ratkaisua.

KUVATEKSTI

PÄIVÄ HEISKANEN

Rauhan alue odottaa edelleen kylpylähotellin rakentamisen alkamista.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju