Imatran Koskis kipuaa ylöspäin

Juhliva talo vankistaa asemaansa kaupungin käytetyimpänä nuorisotilana.

MATTI VEIJALAINEN

IMATRA. Imatran kerhotalo Koskis meni 2000-luvun taitteessa alamäkeä. Talo oli jäämässä Imatrankosken rakentamisen alle.

Kompromisseissa suunta kääntyi. Siitä Koskis on jatkanut kipuamistaan ylöspäin.

– Välillä oli hiljaisempi kausi, mutta kävijöiden määrä kasvaa taas. Nuoria käy yli tuhat kuussa, 1990-luvun alusta talossa työskennellyt nuoriso-ohjaaja Tuulikki Rahkonen kertoo.

Sen kunniaksi pidetään juhlat ja tehdään uudistamissuunnitelmia.

Paperilla on ulkopintojen ja sisätilojen parantamista. Piha puunataan, kun rakentamismylläys Koskiksen viereen nousevan kaupan tontilla päättyy.

– Päätöksiä remonteista ei ole tehty, mutta avustushakemus on opetusministeriössä vetämässä, Imatran nuorisosihteeri Karina Mankki kertoo.

KOSKIS on Imatran nuorisotiloista käytetyin. Muillakin menee Mankin mukaan nyt mukavasti. Kolmen tilan verkostolla jatketaan välittömien uhkien mentyä.

Tainionkosken kerhokeskuksella on nykyistä vuokrasopimusta jäljellä pari vuotta. Liipaisimella olleelle Vuoksenniskan Kertsille on vuokranantaja kunnostanut työväentalolle entistä paremmat tilat kaupungin vaatimuksen mukaisesti.

– Tämän kuun aikana muutetaan. Uusi tila on hieman entistä pienempi, mutta toimivampi, Mankki kertoo.

IMATRANKOSKEN Koskis palvelee 12-18-vuotiaita nuoria. Uusia asiakkaita tuottavat syksyisin Kosken ja Mansikkalan koulujen seiskaluokkalaisten tutustumiskäynnit. Suuri osa porukasta on säännöllisiä kävijöitä.

– Täällä tapaa kaverit, Juho Luukkonen sanoo.

Roosa Mikkolan mielestä Imatran Kulmilta ei löydy Koskista parempaa hengailupaikkaa. Miltei päivittäin talossa käyvä Semen Jakounitshev tietää tiivistää, miksi Koskista ei käy kiertäminen.

– Täällä nuoren on hyvä käydä elämässä.

Hyvä fiilinki tarttuu äkkiä. Vuoden alusta koulupuolelta Koskikseen töihin tullut ohjaaja Sami Käkränen kertoo aluksi jännittäneensä, mutta heti se hellitti.

– Yhteishenki on yhtä tiivis kuin kouluporukoissakin, Käkränen kehuu.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Koskiksen uusia aktiviteetteja on kiipeilyseinä. Semen Jakounitshev rutistaa nuoriso-ohjaaja Tuulikki Rahkosen, nuorisosihteeri Karina Mankin ja Juho Luukkosen kannustaessa.

KERHOTALO KOSKIS

Huonetilat noin 700 neliötä.

Valmistui osuusliikkeen leipomoksi 1920-luvun lopulla.

Imatran kaupunki osti kiinteistön 1986. Avautui nuorisotilaksi ja järjestöjen kokoontumispaikaksi keväällä 1989.

Viettää käyttötarkoituksensa 20-vuotisjuhlaa ohjelmallisella avointen ovien päivällä 6. maaliskuuta.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen