Metkun tarjottimelta löytyy lapsille tehtävää ja nähtävää

Läänintaitelijan työstä lastenkulttuurikeskus Metkun toiminnanjohtajaksi siirtynyt Minna Pirilä-Martti toivoo jokaisen eteläkarjalaisen lapsen pääsevän tekemään ja kokemaan kulttuuria.

LIISA KUKKOLA

LAPPEENRANTA. Koulujen taideaineiden opetus on vähentynyt. Teatteri- tai musiikkivierailijoita kouluilla tai päiväkodeilla ei pitkään aikaan ole ollut vara kutsua. Lapsilta tai nuorilta ei saa pyytää euroakaan, jos koululuokka vierailee teatterissa, konsertissa, näyttelyssä.

Talouden realiteetit ja poliittiset päätökset ovat vaikeuttaneet lasten ja nuorten ja kulttuurin kohtaamista paljon ennen talouden tämänhetkistä taantumaakin.

Kulttuurin tekemisen ja kokemisen muureja alentamaan on Etelä-Karjalaan perustettu Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metku. Sen toiminnanjohtajaksi tuli maaliskuun alussa Minna Pirilä-Martti.

Metkuun Pirilä-Martti siirtyi Kaakkois-Suomen näyttämötaiteen läänintaiteilijan työstä, jonne hän siirtyi vuonna 2006 Lappeenrannan kaupunginteatterista.

– Nykyisen työni tarkoitus on tuoda kulttuuria jokaisen eteläkarjalaisen lapsen ja nuoren lähelle, tarjota lapsille ja nuorille mahdollisuuksia sekä tehdä itse että nauttia yleisönä muiden tekemästä.

Opetusministeriössäkin on huomattu lasten ja nuortenkulttuurin vähentyneet resurssit. Paikkaajaksi on luotu muun muassa valtakunnallinen lastenkulttuuriverkosto Taikalamppu.

Etelä-Karjalan Metku pääsi Taikalampun jäseneksi tämän vuoden alussa ja sai vuodeksi 2009 rahaa 70 000 euroa. Seuraavan neljän vuoden rahat haetaan erikseen opetusministeriöltä, joka jakaa rahan Taikalampun kautta. Valtion rahan edellytyksenä on kuntien osallistuminen hankkeeseen omalla panoksellaan.

Viime vuoden lopulla Lappeenranta sai Suomen Kulttuurirahaston nuorisoprojekti Myrskyltä 150 000 euroa Jäljet-projektiinsa. Siinä nuoret tekevät itseään kiinnostavista aiheista itselleen sopivilla tavoilla musiikkia, teatteria, videoita…

Eivätkä hankkeet vielä siihen lopu: ensi syksynä Lappeenrannassa käynnistyy Kulttuuripolku, joka antaa kaikille Lappeenrannan I-III-luokkalaisille mahdollisuuden tutustua oman kaupungin kulttuurielämään.

Kulttuuripolun, Metkun ja Jäljet-projektin periaate on, että palvelun käyttäjille eli lapsille ja nuorille toiminta on maksutonta. Metku maksaa kuntien ja valtion rahoilla toiminnan tuottamisen.

Toiminnanjohtaja on muutaman viikon selvittänyt työsarkaansa erilaisten projektien organisoijana.

– Olen huomannut, että ihmiset ovat sekaisin kaikista hankkeista ja projekteista, mutta ei heidän tarvitse ollakaan selvillä niistä, kunhan ovat kiinnostuneita saamaan kulttuuria lasten ja nuorten elämään.

– Haluan tavoittaa jokikisen koulun opettajan, nuorisotyöntekijän, lastentarhanopettajan ja kaikki taiteilijat, jotka haluavat olla tekemisissä lasten ja nuorten kanssa. Minun työni on hallinnoida hankkeet ja tarjota halukkaille mahdollisuudet päästä joko tekemään tai kuluttamaan kulttuuria.

Metku on eteläkarjalaisen lasten ja nuorten kulttuurin kokoaja ja yhteistyön hallinnoija, toiminnan ylläpitäjä ja mahdollistaja.

– Metkulla on myös oma myllynsä, joka kehittää esimerkiksi työpajatoimintaa, taiteilijavierailuja, kiertäviä näyttelyjä, mutta periaatteessa se on tarjotin, jolle kasataan kaikkea lasten kulttuuriin liittyvää.

– Tuolta tarjottimelta halukkaat voivat ottaa käyttöönsä haluamansa.

Metku ja Jäljet on mahdollisuus sekä kulttuurin tekijöille että yleisölle. Pystyäkseen palvelemaan mahdollisimman hyvin kumpaakin Minna Pirilä-Martti toivoo paljon yhteydenottoja.

– Toivon toiveita siitä, mitä lapset ja nuoret haluavat nähdä tai tehdä kuin myös ehdotuksia taiteilijoilta siitä, mitä he voisivat tehdä yhdessä lasten ja nuorten kanssa. Metku on yksi työmahdollisuus alueen taiteilijoille, Pirilä-Martti sanoo.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Minna Pirilä-Martti on toiminnanjohtaja, jonka tehtäviin kuuluu muun muassa lentolehtisten jakaminen. Hänellä ei ole ikävä teatterilavalle.- Haaveeni on saada nykyisen työni kautta muissa aikaan se sama hyvä, jota olen itse kulttuurin tekemisessä aikoinaan kokenut.

Metkun tarjottimelta napattua

Leikitään sanoilla -sanataideseminaari taidekoulu Estradilla huhtikuussa.

Eppu Nuotion kirjoittaman Maami Mustikan kiertävät esitykset huhtikuussa.

Festivaali Mustan ja valkoisen esiintyjien kiertävät esitykset toukokuussa.

Risto Räppääjä -konsertti Lappeenranta-salissa 26.5. – täyttyi kahdessa päivässä halukkaista päiväkotilaisista ja ala-asteelaisista.

Metku-päivä 6.8. Lappeenrannan Linnoituksessa kaupungin 360-vuotisjuhlien osana: jättiteltassa lasten päivä.

Maailma on tilkkutäkki -työpajat.

Metkat-lastenkulttuuriviikko marraskuussa.

Lisätietoa: www.lastenmetku.fi

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola