Niskan uusia nuorisotiloja on kunnostettu talkoilla ja sydämellä

Kertsiä käyttävät pääsivät kellarista yläkertaan. Uusien tilojen avajaiset ovat huomenna perjantaina. Vaikka tila väheni, niin laatu parani.

TENHO TIILIKAINEN

IMATRA. Valoisaa ja vielä vaaleaa. Tässä Niskan uusien nuorisotilojen yleisilme paria päivää ennen tilojen virallista avautumista perjantaina. Kerhotila Kertsi muutti viime viikolla Vuoksenniskan työväentalon kellarista talon kolmanteen kerrokseen. Ero on kuin yöllä ja päivällä.

– Viime torstaina olimme täällä ensimmäistä kertaa. Olemme pikku hiljaa kunnostaneet paikkoja ja maalailleet seiniä uuteen uskoon. Tämä työ jatkuu vielä jonkin aikaa, nuoriso-ohjaaja Antti Kuusi kertoo.

Huomenna perjantaina nuorisotiloissa ovat avajaiset ja avoimien ovien päivä. Luvassa on kahvia ja kakkua sekä ohjelmallinen yllätys.

Uudet nuorisotilat ovat jonkin verran pienemmät kuin Kertsin kellaritilat olivat. Tilan pienenemisen korvaavat Kuusen ja nuorisosihteeri Karina Mankin mukaan kuitenkin tilojen käytettävyys ja yleisilme. Lämpöä ja valoa on aivan toisella tavalla.

Nuorisotiloissa on pelihuoneen lisäksi olohuone ja pienryhmätila, kahvio, keittiö ja toimistotilat.

– Olohuoneesta puuttuvat vielä valkokangas, videotykki ja pleikkarit. Nuorten useimmin esittämä kysymys onkin, milloin se videotykki saadaan, Kuusi nauraa.

Kertsi oli suosittu nuorten kokoontumispaikka. Siellä kävi kerhopäivinä puolensataa nuorta, perjantaisin enemmänkin. Uudet tilat eivät ole vielä vetäneet aivan yhtä paljon nuoria.

– Se on sitä normaalia muutosvastarintaa, kun pitää muuttaa totutuista vanhoista tiloista uuteen. Kunhan saamme kaiken valmiiksi, niin varmasti kävijöitä on taas entiseen malliin, Kuusi uskoo.

Nuoret saavat antaa kerhotiloille oman ilmeensä. Seinien maalausta ja seinätöiden tekemistä avustaa Eero Kovanen kuvataidekoulusta.

VUOKSENNISKAN nuorisotilojen kohtalo oli vaakalaudalla viime syksynä. Kaupunki oli marraskuussa jo luopumassa kokonaan nuorisotiloistaan, koska se piti työväentalon kellarikerroksen tiloja liian vaatimattomina vuokratasoon nähden.

Uhka nuorisotilojen loppumisesta sai vuoksenniskalaiset liikkeelle, sekä nuoret että heidän vanhempansa. Joulukuussa löytyi sitten ratkaisu, kun työväentalon yläkerrasta löytyivät korvaavat tilat nuorisotoimelle.

– Olimme etsineet jo pidemmän aikaa uusia tiloja. Sellaisia ei kuitenkaan löytynyt kaupungin omista kiinteistöistä eikä yksityisiltä. Sen jälkeen, kun näistä tiloista päästiin sopuun, tuli kyllä tarjouksia muistakin tiloista. Tämä on kuitenkin sijainniltaan ja ilmeeltään meille erinomaisen sopiva tila, Mankki sanoo.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÈN

Nuorisosihteeri Karina Mankki on tyytyväinen Nískan uusiin nuorisotiloihin työväentalon yläkerrassa.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen