Orkesterilevyt myyvät kovilla nimillä

Lappeenrannan kaupunginorkesterilla on Suomessa pirteän kokoonpanon maine.

SARI PULLINEN

Lappeenrannan kaupunginorkesterilla on Suomessa pirteän, yritteliään ja aktiivisen orkesterin maine. Näin sanoo klassisen musiikin erikoislehden Rondon päätoimittaja Harri Kuusisaari.

– Tarkemmin siitä ei tiedetä, koska se ei juuri kierrä eikä ole tehnyt levyä, hän jatkaa.

Ensilevyä tehdään parhaillaan. Sille valitsi ohjelman kapellimestari Tibor Bogányi, kaupungin Karjala-teematoiveita noudattaen. Levylle tallentuu Bartokin, Mozartin, Sibeliuksen, Markus Fageruddin, Kuulan ja Merikannon sävellyksiä.

– Mozart on vaikeinta levyttää. Se on herkkää, ja sitä on levytetty niin paljon, että on vaikea saada siitä erottuvaa, Bogányi miettii.

Levy-yhtiö Ondinen toimitusjohtaja Reijo Kiilunen sanoo, että levyt, joissa on monen säveltäjän sävellyksiä, ovat vaikeita myydä.

– Pitäisi olla jokin yksi juttu, millä levy myydään: joko taiteilijalla tai ohjelmalla.

Harri Kuusisaari ei pidä myyntiä kovin merkittävänä tavoitteena. Tärkeämpää hänestä on se, että orkesteri levyttää profiloituakseen ja luodakseen imagoaan.

– Meillä on näitä menestystarinoita, joissa levy on ollut ratkaiseva tekijä, kuten Sinfonia Lahti, joka nousi maailman kärkeen. Jopa Lapin kamariorkesteri, joka on Lappeenrantaa pienempi, on tehnyt kiinnostavia levyjä, Kuusisaari luettelee.

Tibor Bogányin idea levyttää jokaisen Lappeenrannan laulukilpailuvoittajan kanssa on Reijo Kiilusesta hyvä idea.

– Varsinkin, jos voittaja saa muutakin julkisuutta. Taidemusiikissa tähdeksi ei synnytä niin nopeasti kuin kevyen musiikin puolella, hän muistuttaa.

Ondinen myyntipäällikkö Maria Penttinen ehdottaa, että orkesteri voisi myös odottaa muutaman laulukilpailukierroksen ja tehdä sen jälkeen yhteislevyn voittajien kanssa.

– Voi olla haastavaa löytää nousevalle kyvylle ohjelmistoa koko levyn verran, hän aprikoi.

Levytyksiä tehdään ylipäätään enemmän kuin markkinat kaipaavat. Isoilla orkestereilla levytys kuuluu kuukausipalkkaan, jolloin erilliset tekijänoikeusmaksut eivät enää rasita levyntekobudjettia.

Ondinen orkesterilevyt myyvät tuhannesta kappaleesta 20 000:een. Yhtiöllä on pitkäaikainen sopimus Helsingin kaupunginorkesterin kanssa, ja sen levyt myyvät hyvin.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen